Niels Albert Niels Albert

Interview: Niels Albert vertelt over zijn hartproblemen

24 november 2016
6 december 2023
Revalidatie
Hartfalen, bloeddruk en cholesterol

Je leven totaal moeten omgooien door een gezondheidsprobleem, het lijkt een nachtmerrie voor ieder van ons. Het overkwam Niels Albert. In mei 2014 werd hij van de ene op de andere dag verplicht te stoppen als professioneel veldrijder wegens hartproblemen.

Niels Albert
Wie is ...

Niels Albert

  • Geboren op 5 februari 1986
  • Vlaamse veldrijder
  • Wereldkampioen in 2009 en 2012
  • Moest in 2014, op jonge leeftijd, plots afscheid nemen als topsporter wegens hartproblemen
  • Is vandaag ploegleider in het veldrijden en runt een eigen fietsenzaak

Je bent moeten stoppen met fietsen wegens hartproblemen. Wat is exact het probleem?

“Simpel samengevat heb ik hartritmestoornissen die veroorzaakt worden door littekenweefsel op mijn hart. Dat is er gekomen door een bacteriële infectie zoals griep, die zich vastzet op spieren en vervolgens littekenweefsel achterlaat. Daardoor functioneert mijn hart niet meer zoals het moet. Omdat bij mij het littekenweefsel op meerdere plaatsen op het hart voorkomt, werkt de traditionele behandeling niet en heeft het geen zin om me te opereren.”

Ondervind je daar vandaag nog gevolgen van?

“Nee, als professioneel renner was het een probleem, nu heeft het geen impact meer op mijn dagelijkse leven. Ik moet enkel medicijnen nemen als ik sport. Op latere leeftijd zal ik wel dagelijks medicatie moeten nemen, zodat mijn hart goed blijft functioneren. Als ik dus een bètablokker neem, mag ik nog recreatief sporten. Ik kan nog fietsen en af en toe joggen, maar grote sportieve prestaties zijn er niet meer bij.”

Niels Albert

Je hebt zelf ondervonden dat gezondheid belangrijk is. Ben je er bewuster mee bezig?

“Ik kijk vandaag niet anders naar gezondheid dan vroeger. Uiteraard heb ik nu wel een andere levensstijl dan toen ik profrenner was en ik sowieso op mijn voeding lette. Sinds kort probeer ik er opnieuw meer aandacht voor te hebben, maar het eerste jaar heb ik me erg laten gaan. Na mijn sportcarrière, waarvoor ik alles opgeofferd had, was mijn leven compleet veranderd. Ik kon voor het eerst gewoon met vrienden op restaurant en op stap gaan. Ik hoefde niet na te denken of ik een glas wijn of een dessertje zou nemen. Nu ik mijn leven weer goed op de rails heb, probeer ik ook daar een evenwicht te vinden.”

Hebben je gezondheidsproblemen je angstiger gemaakt voor ‘wat als…’?

Nee, ik probeer daar zo weinig mogelijk mee bezig te zijn. Als ik elke dag moet opstaan of gaan slapen met het idee dat ik elk moment een hartstilstand kan krijgen, ben ik nooit meer gerust. Ik neem mijn medicijnen zoals het moet. Als ik ga fietsen, hoef ik geen limieten op te zoeken, maar ik wil me wel amuseren. Als er dan toch iets moet gebeuren, dan gebeurt het maar, dan kan ik het toch niet tegenhouden. Ik wil niet mijn hele leven lang stilzitten en nietsdoen, omdat ik bang ben dat mijn hart ineens niet meer zal kloppen. Dat heb ik losgelaten. Later wil ik met mijn kleine mannen gaan sjotten en achter de crèmekar kunnen lopen als we te laat zijn. Ik kies ervoor om te leven, rustig een beetje te sporten en te genieten. Dat is een zeer bewuste keuze.

Ik kies bewust om te leven, rustig te sporten en te genieten.