Blanche fleurt op in het geheugenkoor Blanche fleurt op in het geheugenkoor

Leven met dementie: Blanche fleurt op in het geheugenkoor

29 augustus 2019
6 december 2023
Actua

De 82-jarige Blanche Mievis woont alleen in het Limburgse dorpje Gingelom. Daar heeft ze het vaak moeilijk mee, zeker sinds ze vergeetachtig is. Toch kijkt ze iedere week uit naar het uurtje zingen bij geheugenkoor Ocura in Montenaken. Zeven Anjers, Zeven Rozen is haar favoriete verzoeknummer.

Blanche Mievis

Een goed uur per week liedjes zingen in een leuke groep van bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en mensen van het dagcentrum: dat is kort samengevat het geheugenkoor Ocura. Mensen die in een bepaalde fase van dementie zitten, komen er samen om te zingen en muziek te maken, maar vooral om sociaal met elkaar in interactie te gaan. Van Vrolijke Vrienden tot Tulpen uit Amsterdam, alles is mogelijk tijdens dat ene uurtje. Ook hedendaagse nummers. 

Een van de vaste aanwezigen tijdens het geheugenkoor is Blanche Mievis. Het Wit-Gele Kruis verzorgt haar dagelijks thuis en Blanche is dankbaar voor die hulp. Toch kiest ze ervoor om ook enkele dagen per week in het dagcentrum van Ocura in Montenaken te verblijven. 

Blanche: “Sinds de dood van mijn man heb ik het steeds moeilijker om thuis alleen te zijn. Ik krijg dagelijks bezoek van de verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis die me komen wassen of mijn medicatie klaarzetten, maar daarnaast ben ik vaak eenzaam. Die eenzaamheid vind ik lastig. Mijn zoon en schoondochter komen ook af en toe, maar die hebben uiteraard hun eigen leven. Daarom kom ik enkele dagen per week naar het dagcentrum, gewoon voor het sociaal contact.” 

En je vond er ook een leuke hobby? 

Blanche: “Inderdaad. Iedere woensdag neem ik ook deel aan het geheugenkoor van Ocura. Daar zingen we in groep liedjes van vroeger en dat doe ik met veel plezier. Vroeger was ik niet zo geïnteresseerd in muziek: ik heb nooit een instrument bespeeld of in een koor gezeten. Maar met ouder worden heb ik er blijkbaar toch meer behoefte aan. Muziek doet me regelmatig terugdenken aan vroeger, aan leuke tijden die ik heb doorgebracht met mijn man of ouders.” 
 

 

Blanche Mievis 2

Is dat het voornaamste binnen het geheugenkoor, dat terugdenken aan vroeger? We vragen het aan Jenny Ernotte, referentieverpleegkundige dementie van het woonzorgcentrum Ocura. Zij vangt Blanche wekelijks op in het geheugenkoor.

Jenny: “Muziek is eigenlijk een poort om het geheugen terug te openen. Vaak komen er dan herinneringen boven van vroeger en fleuren mensen met dementie op. We maakten het hier ooit mee dat iemand die nog moeilijk kon praten, door bepaalde muziek opleefde en zelfs opnieuw begon te praten. Voor sommige leden zijn die herinneringen misschien wel het belangrijkste aspect, maar voor ons zijn vooral de samenhorigheid en het sociaal contact van belang.

Mensen die in een bepaald stadium van dementie komen, leggen steeds moeilijker contact met anderen en muziek kan hen hierbij helpen. Omdat de communicatiemogelijkheden met hun familie dikwijls erg beperkt zijn, biedt het zingen een nieuwe mogelijkheid. Dementie is daarnaast omgaan met verlies. Door het verlies op cognitief en later ook op motorisch vlak, is het vaak moeilijk om aan activiteiten deel te nemen. Veel activiteiten zijn niet meer aangepast aan het huidig functioneren.” 

Kunnen mensen met dementie dan effectief beter worden door muziek?

Jenny: “Door deel uit te maken van het koor is de kans groot dat het welbevinden en zelfvertrouwen gunstig worden beïnvloed. Personen met dementie gaan door te zingen plots niet beter functioneren, maar ze gaan wel een ander deel van hun geheugen aanspreken. Zingen is ook een manier van communiceren.”

Voor jou is het alvast genieten, Blanche?

Blanche: “Absoluut! Voor mij is het ontspannen en genieten: ik kan gezellig wat praten met enkele mensen en ondertussen zingen we liedjes en spelen we op instrumenten. Ik ken niet altijd alle liedjes, maar zing toch graag mee. Een voorkeur voor een bepaald genre van muziek heb ik niet, maar iedere repetitie mogen we verzoeknummertjes aanvragen. Soms vraag ik Zeven anjers, zeven rozen aan van Willy Sommers omdat mijn man en ik daar vroeger vaak naar luisterden.”

Blanche: Het koor is ontspannen: gezellig bijpraten en liedjes zingen.