Foto: mantelzorger Rita houdt hand van dochter vast Foto: mantelzorger Rita houdt hand van dochter vast

"Lies luistert de hele dag naar muziek"

Dorien Wenderickx
Redacteur Gezond Thuis
11 mei 2023
6 december 2023
Het verhaal van...

Mantelzorger Rita Matthijs is heel haar leven kleuterjuf geweest. Ze heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Haar dochter Lies kreeg op 1,5 jarige leeftijd een hersenletsel door een virus. "Ik hoop dat ik haar nog lang kan verzorgen.” 

Foto van mantelzorger Rita
Wie is ...

Rita Matthijs

  • woont in Aarschot (Vlaams-Brabant)
  • heeft 3 kinderen en 3 kleinkinderen 
  • zorgt voor haar dochter Lies 

Hulp aanvaarden 

“Sinds de coronapandemie wil Lies niet meer naar het dagcentrum gaan. En dus zorg ik nu zelf voor haar van ’s morgens tot ’s avonds. Toen ik mijn elleboog brak, heb ik de hulp ingeschakeld van het Wit-Gele Kruis. Dankzij die extra ondersteuning heb ik toch af en toe wat rust. En Lies vindt het fijn als de verpleegkundigen langskomen. Ze heeft met iedereen wel een speciale band.” 

Van kabouter Plop tot U2 

“Lies haar zicht is niet optimaal, maar ze heeft wel een goed gehoor. Heel de dag luistert ze naar muziek, van Clouseau tot kabouter Plop en U2. Die laatste muziekgroep heeft ze van ons meegekregen. En als er iemand komt, hoort ze vaak aan de stem of de voetstappen wie het is.”  

Familiegeluk  

“Voor mijn kleinkinderen zorg ik ook graag. Dat is een fijne afwisseling. Binnenkort is mijn man op pensioen en zullen we meer tijd hebben samen. Eén of twee keer per jaar gaan we er eens een weekend tussenuit en dan passen mijn kinderen en schoonkinderen op Lies. Ik heb veel geluk met mijn familie.” 

Wil jij een mantelzorger in de kijker zetten? Stuur een e-mail naar gezondthuis [at] witgelekruis.be