Patiënt Maria Lauwen Patiënt Maria Lauwen

Maria woont terug thuis dankzij haar kinderen en gezinszorg

7 november 2018
6 december 2023
Het verhaal van...

Tot haar herseninfarct een vijftal jaar geleden reed Maria Lauwen nog zelf met de auto. Maar de hele dag thuis zitten, dat is niets voor haar. Het liefst gaat ze een koffie drinken, shoppen of mee op reis met haar dochters. Maria probeerde na een zware val in een woonzorgcentrum te wonen, maar daar kon ze haar draai niet vinden. Nu woont ze terug thuis, dankzij de zorg van haar kinderen en de hulp van een verzorgende. 

Maria en haar dochter

“Vroeger dacht ik: twee kinderen is genoeg en het liefst twee meisjes. Het is een beetje anders uitgedraaid”, lacht Maria. “We kregen eerst drie jongens en daarna nog zes meisjes. Negen kinderen op tien jaar tijd.” Maria had samen met haar man een boerderij in Turnhout. “Koeien, varkens, aardappelen, augurken … we hadden het allemaal.”

Vandaag zijn de dieren verdwenen, maar Maria woont nog steeds in dezelfde boerderij. Haar man overleed al in 1969 aan keelkanker. Omdat Maria niet meer alleen kan blijven, nemen haar zonen en dochters een beurtrol op om haar dag en nacht gezelschap te houden.

“Het was thuisverpleegkundige Chris die ons vertelde over de dienst gezinszorg”, vertelt Agnes, een van de dochters van Maria. “De verzorgenden komen nu vier halve dagen in de week. Hoewel we met negen zijn en we met veel plezier voor moeder zorgen, is het een tijdrovende bezigheid. We zijn blij met de hulp en kunnen met een gerust hart vertrekken als zij bij moeder zijn.”

“De verzorgenden zijn één voor één schatten”, vertelt Maria. “Eén keer per week komen ze ’s ochtends, dan koken ze. Ze komen vooral ’s avonds tussen 18 uur en 22 uur en dan is het voor ons niet nodig dat ze nog huishoudelijke taken doen. Ik geniet van de gezellige babbels en van hun gezelschap als we samen in fotoboeken bladeren of televisie kijken. Regelmatig krijg ik een voetenbadje of een handmassage. Daar geniet ik met volle teugen van.”

“Een tijdje geleden kwam mijn zus Josée onverwachts binnen toen moeder met verzorgende Vicky in een fotoboek zat te kijken”, vertelt Agnes. “Moeder had geen oog voor mijn zus. Ze voelt zich duidelijk heel goed bij de dames van ‘Beter Thuis’ (lacht).”