slapen; slaapproblemen; gezondheid slapen; slaapproblemen; gezondheid

Met deze tips slaap je de hele nacht door

10 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Tips voor een betere nachtrust

  1. Zorg voor een kamertemperatuur tussen 18 en 22 graden. Als het kouder is, beweeg je meer en word je vaker wakker. Een hogere temperatuur zorgt voor een onrustige nacht met meer droomactiviteit.

  2. Zorg ook voor een rustige omgeving. Bij een snurkende partner kan je oordopjes gebruiken of apart slapen, wat niet altijd gemakkelijk aanvaard wordt.

  3. Zorg voor een vast slaap-waakschema. Dit is belangrijk voor onze biologische klok. De voornaamste tijdsaanduiders voor de biologische klok zijn licht en een vast voedings- en bewegingspatroon. Een ongestructureerd leven zorgt er dus voor dat je sneller vatbaar bent voor een slaap-waakstoornis.

  4. Beperk koffiegebruik tot drie à vier kopjes per dag en drink het laatste kopje 4 à 5 uur voor bedtijd.

  5. Drink bij voorkeur geen alcohol voor het slapengaan. Alcohol heeft een roesgevend effect waardoor je wel gemakkelijker inslaapt, maar waardoor de tweede helft van de nacht meer onderbroken is.

  6. Ga niet met een lege of overvolle maag slapen.

  7. Roken heeft eveneens een negatief effect op de slaap. Door de hunkering naar nicotine ’s nachts zal je slaap meer onderbroken zijn.

  8. Zet computers, tablets en smartphones best anderhalf uur voor bedtijd af. Ze activeren niet alleen de hersenen, ze stralen ook blauw licht uit, wat de melatonineproductie (slaaphormoon) onderdrukt.

  9. Rond je dag bewust af. Begin liefst niet in bed je agenda voor de volgende dag te overlopen. Dat doe je beter enkele uren voordien.