Foto mantelzorger Frieda die voor haar 100-jarige mama zorgt Foto mantelzorger Frieda die voor haar 100-jarige mama zorgt

"Mijn mama is een echte vedette"

Dorien Wenderickx
Redacteur Gezond Thuis
3 augustus 2023
10 januari 2024
Het verhaal van...

Frieda woont samen met haar gezin en 100-jarige mama in het ouderlijk huis. “Toen we haar 100e verjaardag vierden heeft bijna iedereen uit het dorp meegevierd.” 

In de spotlight: Frieda Quinten 

“Mijn vader is op 60-jarige leeftijd gestorven aan leukemie. De periode waarin hij ziek was, heb ik voor hem gezorgd. Hij is tot op het einde thuis gebleven. Zo wou hij het. En dat is ook de wens van mijn mama: altijd thuis kunnen blijven. Ik woon daarom samen met mijn gezin en mama in het ouderlijk huis. Daar heb ik niet lang over moeten nadenken. Ik zorg graag voor haar en wil haar echt dicht bij mij.”  

Foto mantelzorger Frieda Quinten
Wie is ...

Frieda Quinten

  • heeft 1 dochter en 2 kleinkinderen 
  • woont samen met haar man bij haar mama Julia 
  • haar mama is 100 jaar 

 

Bezige bij  

“Mama was altijd heel actief. Ze had een buurtwinkeltje en ging op melkronde. Tot haar 80ste plukte ze paddenstoelen in een lokale kwekerij, ging ze ergens poetsen en werkte ze in een feestzaal. Mijn mama houdt van mensen. Ze heeft een lief karakter en zorgde graag voor iedereen. Toen we haar 100ste verjaardag vierden heeft bijna iedereen uit het dorp meegevierd. Ze is een echte vedette. Voor elk jaar dat erbij komt, wilt ze een groot feest.”  

Oogappels 

“Mama geniet van de momenten waarop haar kleinkinderen en achterkleinkinderen over de vloer komen. Ze staat altijd klaar om hen een knuffel te geven. Als ik mijn kleinkinderen naar hun hobby’s breng, gaat ze graag mee. Vorig jaar in december kreeg ze een beroerte. En daardoor is ze nu minder goed ter been.” De tranen staan in de ogen van Julia wanneer Frieda dit vertelt. “Ze heeft zo’n levensvreugde. Ik hoop dat ze nog even bij ons kan blijven.”