Vroedvrouw Vroedvrouw

"Mijn vroedvrouw stelde me gerust"

26 januari 2017
6 december 2023
Revalidatie
Voor & na bevalling

Maxime werd acht weken te vroeg geboren. Na enkele weken op de dienst neonatologie in het ziekenhuis mocht hij naar huis. Trotse mama Hannelore Theunis (24) vertelt over de hulp die ze thuis kreeg van een vroedvrouw. 

Hoe voelde het om je kindje eindelijk mee naar huis te mogen nemen?
Hannelore:
“We reden heel voorzichtig met de auto. Achteraf zei mijn man Bruno dat het leek alsof we goud vervoerden (lacht). En dan kom je thuis en lijkt het of je ineens niets meer weet. In het ziekenhuis sliep hij goed in zijn eigen bedje, maar thuis was dat niet meer zo. Dan is het belangrijk dat je een vroedvrouw hebt. Iemand die je vertrouwt en die je bevestigt dat je het goed doet.” 

Welke vragen had je zoal?  
Hannelore:
“Ik wilde graag borstvoeding geven. Omdat Maxime nog in het ziekenhuis lag, moest ik afkolven. Thuis kwam mijn melkproductie pas echt goed op gang. Zo goed zelfs dat ik dacht dat heel mijn koelkast vol zou staan. En wat moest ik daar mee doen? Mijn zus Anneleen en haar collega-vroedvrouw Ria hebben me dan meer uitleg gegeven over het afkolven.”

Is een vroedvrouw ook belangrijk voor de partner?
Hannelore
: “Bruno had andere vragen en zorgen dan ik. In het ziekenhuis werd Maxime voor en na elke voeding aan de borst gewogen om te weten hoeveel hij dronk. Toen we thuis kwamen wou Bruno een weegschaal kopen. Hij maakte zich zorgen dat Maxime niet genoeg dronk. Vroedvrouw Ria heeft ons gerustgesteld. Als hij honger heeft, weent hij en als hij genoeg heeft, stopt hij.”

Waarom zou je een vroedvrouw aan je vriendinnen aanraden?
Hannelore:
“Voor al de vragen die ze gaan hebben. Als je baby is geboren, wil je alles zo goed mogelijk doen. Je hebt alleen geen flauw idee hoe dat moet. Onze generatie zoekt alles op het internet op, maar die informatie is niet altijd juist. Van een vroedvrouw ben je gerust dat ze je verder helpt met de juiste informatie.”
 

Als je baby is geboren, wil je alles zo goed mogelijk doen. Je hebt alleen geen flauw idee hoe dat moet.