Geldbiljetten met stethoscoop Geldbiljetten met stethoscoop

Niet langer schorsing als je zorgpremie niet betaalt

3 januari 2018
6 december 2023
Actua

Elke Vlaming betaalt jaarlijks een verplichte zorgpremie om recht te hebben op een zorgbudget van de Vlaamse sociale bescherming zodra hij zorgbehoevend wordt. Bij het niet betalen van de zorgpremie werd eerst het zorgbudget opgeschort. De Vlaamse overheid schafte deze opschorting sinds 2018 af.

Dat zorgbudget krijg je automatisch als je je zorgbehoevendheid kan bewijzen en biedt een maandelijkse tegemoetkoming van 130 euro om niet-medische zorgkosten te helpen dragen. Alleen wie aangesloten is, heeft recht op de tegemoetkoming. 

Voor wie zijn zorgpremie (54 euro of 27 euro voor mensen met een laag inkomen) niet correct heeft betaald, werd de uitbetaling van de tegemoetkoming eerst opgeschort op het moment dat men een beroep wilde doen op de zorgverzekering. De Vlaamse regering schaft die opschorting sinds 1 januari 2018 af. 

De boete van 250 euro (100 euro voor personen met recht op verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering) blijft wél bestaan. Sinds 2019 krijg je de boete al na twee onbetaalde bijdragen.

Meer informatie over de zorgpremie vind je hier.