NIPT-test spoort downsyndroom tijdens de zwangerschap op
De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), spoort het downsyndroom vroeg en nauwkeurig op bij zwangere vrouwen. Sinds 1 juli 2017 wordt de NIPT terugbetaald aan alle zwangere vrouwen. België is het eerste land in Europa dat de test vrijwel gratis ter beschikking stelt.
Wat is de NIPT?
De NIPT-test is een niet-invasieve prenatale bloedtest voor het opsporen van het downsyndroom bij een foetus. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de moeder vanaf de 12de zwangerschapsweek.
Met 99,8 procent zekerheid kan de NIPT-test aangeven of het kind een trisomie-afwijking heeft, of niet. De bekendste trisomie-afwijking is het downsyndroom.
De NIPT is een veel performantere test en zal het aantal vruchtwaterpuncties terugdringen en het aantal miskramen die daaruit voortvloeien.
Wat is downsyndroom?
Downsyndroom is een aangeboren aandoening die ontstaat door de aanwezigheid van een extra chromosoom in de cellen van de baby.
De meeste mensen hebben twee kopieën van elk chromosoom. Mensen met downsyndroom hebben drie kopieën van het 21ste chromosoom. Vandaar de medische term ‘trisomie 21’. Jaarlijks worden 1 op de 1000 baby’s geboren met het syndroom van Down. In Vlaanderen worden er jaarlijks ongeveer 55 baby’s met downsyndroom geboren.