Televisiemaker Zaki Televisiemaker Zaki

Ondeugend ouder worden met Zaki

26 november 2019
28 maart 2024
Het verhaal van...

Gevatte en geestige televisiemaker Zaki geeft ons zijn visie op ouder worden en op het leven: uit frustratie schreef hij twee boeken over ondeugend ouder worden.

Wie is ...

Zaki ?

  • Geboren op 23 maart 1945
  • Heet eigenlijk Jackie Dewaele
  • Bekend radiopresentator, televisiemaker, dj, acteur, schrijver, dichter ...
  • Vader van twee zonen, Stephen en David, die intussen wereldberoemd zijn met hun muziek

In je boek schrijf je “ouder worden is een bevrijding”,
wat bedoel je daarmee?

“Als je jong bent, moet je alles nog bewijzen. Er komt een periode in je leven waarin je veel moet zorgen. Voor je gezin, voor je huis. Dat gaat voorbij wanneer je huis afbetaald is en de kinderen het huis uit zijn. Veel verbintenissen vallen dan weg en dus kan je veel meer doen wat je zelf wil.

Dingen die je ook wou doen toen je dertig was, maar die er toen niet van kwamen. Je kijkt ook minder naar anderen. Je durft vaker nee zeggen. Ik heb vandaag met andere woorden een grote vrijheid die ik vroeger niet had. Daarnaast kan ik zeggen dat ik ook veel meer en intenser geniet.”

Waarom schreef je twee boeken over over ondeugend ouder worden?

  1. "Uit frustratie. Wat ik lees en hoe men ons voorstelt: ik herken dat niet, ik ben dat niet. Er wordt een beeld opgehangen vol vooroordelen. Ik zie in de media enkel verhalen van ouderen die moeten zeggen hoe moeilijk het gaat, terwijl er ook vele mooie verhalen zijn die niet verschijnen.
    Laatst heb ik, na een lezing, nog twee mensen ontmoet die op latere leeftijd gaan trouwen. Hoe mooi is dat?"

  2. "Het verkeerde beeld is het gevolg van een misverstand: senioren zijn niet één grote club. Ik zie minstens twee soorten: mensen voor wie het inderdaad allemaal niet meer hoeft en anderen, zoals ik, die wel nog dynamisch en actief zijn.
    Ik ben nog altijd dj op feestjes. Dat blijft plezant. Er is een soort magie tussen de muziek die ik draai en alle mensen die aan het dansen zijn. Heel mooi om zien."