Foto verpleegkundige Jill voert diabeteszorg uit bij Martha Foto verpleegkundige Jill voert diabeteszorg uit bij Martha

Patiënt Martha: “De traplift heeft een grote meerwaarde”

Stien Van Peer
Redacteur Gezond thuis
19 december 2022
6 december 2023
Het verhaal van...

Martha krijgt dagelijks hygiënische verzorging, diabetes- en medicatiezorg. Enkele jaren geleden liet ze een traplift installeren. Dat heeft een grote meerwaarde en laat haar op een aangename manier thuisblijven. 

Traplift

Er stond een tijd een bed in de woonkamer, maar met veel bezoek was dat niet ideaal. Martha werd toen in de keuken gewassen.  Door de traplift kan dat nu terug boven, in de badkamer. Dat is beter voor haar privacy en ook handiger. Martha kan nu zelf naar boven en beneden. Vroeger stond ze om 6u op om naar het toilet te gaan en moest ze beneden wachten tot de verpleging er was.   

Verpleegkundige Jill testte de lift zelf uit. Ze vertelt waarom: “Ik vind het belangrijk om te weten hoe dat ervaren wordt. Zo kan ik Martha nog beter ondersteunen.”  

Martha is zoals een extra grootmoeder

Het geheim

Martha en Frans zijn 72 jaar getrouwd. Hun geheim? “Water bij de wijn doen en vaak meer water dan wijn.” (lachen) Ze hebben een grote familie met zeven kinderen, dertien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Iedereen draagt zijn steentje bij om hen thuis te helpen. Ook Frans, die in maart 100 wordt, steekt de handen uit de mouwen en leerde zelfs nog koken. Het is er een écht warm nest.  

Ik wil dat iedereen zich hier thuis voelt

Foto Martha op traplift
Foto Martha
Wie is ...

Martha Claessens

  • 96 jaar oud 
  • Woont in Halle-Zoersel 
  • Getrouwd met Frans 
  • Patiënt Wit-Gele Kruis voor hygiënische zorg, diabeteszorg en medicatiezorg 

Patiënt Martha vertelt wat meer over Jill:

“Ik ben heel blij met Jill. Ze is hier thuis en weet alles liggen. Ik heb veel vertrouwen in haar. Als ze iets doet, ben ik gerust. Ik kan alles tegen haar zeggen en aan haar vragen. Bij een nieuwe handeling, zoals de eerste keer douchen, probeert Jill het eerst voorzichtig met mij. Daarna geeft ze de andere verpleegkundigen tips over de aanpak. 

Ook over alle anderen die hier komen, ben ik heel tevreden. Dat is het Wit-Gele Kruis, maar ook gezinszorg en poetshulp. Iedereen is geduldig en behandelt Frans en mij met veel respect. Dat vind ik belangrijk. Ik probeer goed voor hen te zorgen, ze verwachten het niet maar ik geef toch graag een koekje en een drankje. Ze zorgen elke dag ook zo goed voor mij. Ik wil dat iedereen zich hier thuis voelt.” 

 

Foto Jill
Wie is ...

Jill Nys

  • 32 jaar oud 
  • Verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen sinds 2015 

Verpleegkundige Jill op haar beurt aan het woord over Martha:

“Martha en ik lachen dat het coup de foudre was tussen ons. We hadden vanaf dag één een hele goede klik. Onze verjaardagen volgen elkaar net op. Het weekend erna eten we samen een taartje, dat is traditie geworden. 

Voor mij is Martha zoals een extra grootmoeder. Ze is heel lief, betrokken en vraagt regelmatig hoe het gaat. Ze vraagt ook naar mijn kinderen en ik laat haar wel eens een fotootje zien. Ik zorg voor haar en zij voor mij. Ik kan meehelpen om mensen langer thuis te laten wonen. Dat vind ik het mooiste aan mijn job. Bovendien hou ik ervan om samen te werken met een patiënt. Met z’n tweeën komen we tot oplossingen.”