RATZ-project: zijn slimme brillen een meerwaarde voor de thuiszorg?
Met het RATZ-project (Remote Assistance Technische Zorgen) onderzochten we hoe we smartglasses kunnen inzetten om de zorg te verbeteren. De studenten van hogeschool Vives experimenteerden hiermee in de dagdagelijkse verpleegkundige praktijk. Ze voerden specifieke verpleegkundige handelingen uit in het simulatielab en dankzij de smart glasses kon de docent vanop afstand meevolgen en bijsturen waar nodig.
De samenwerking werd opgepikt door VRT NWS, en ook andere zorgpartners gingen met de technologie aan de slag. Zo werd aan de KU Leuven een bypass-hartoperatie gefilmd met de smart glasses en live uitgezonden voor enkele masterstudenten.
Ook de wondzorgverpleegkundigen van AZ Groeninge waren bijzonder geïnteresseerd in het gebruik van de smart glasses. Onze referentieverpleegkundigen mochten de smart glasses demonstreren en brainstormen over een samenwerking. Daaruit kwam het idee dat onze referentieverpleegkundigen bij patiënten met complexe wondzorgen de zorg vanop afstand meevolgen als voorbereiding op de zorg thuis. Een interessant idee om de continuïteit en kwaliteit van de zorg te versterken.
In samenwerking met UGent en doctoraatstudente Bieke Henkens voerden we in de tweede fase van het RATZ-project een impactstudie uit. Daarvoor werden onze verpleegkundigen opgeleid om de smart glasses te gebruiken in het kader van de STVV-zorgen (specifieke technische verpleegkundige verstrekkingen). De voornaamste doelstelling is om de smart glasses intenser te gebruiken om de impact op de werkprestatie en beleving van de verpleegkundigen én patiënten beter te kunnen monitoren.
Dat deze technologie een meerwaarde betekent voor de zorg, staat vast.