Foto tips voor personen met dementie in de zomer Foto tips voor personen met dementie in de zomer

Tips voor personen met dementie in de zomer

1 augustus 2022
6 december 2023
Actua

Oververhitting en uitdroging kunnen ernstige gevolgen hebben voor iemand met dementie. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om erop te letten. Zeker als mantelzorger. Voor je naaste met dementie kan het moeilijk zijn om aan te geven dat ze het warm hebben. We geven enkele tips om je naaste koel te houden.

Enkele tips voor in de zomer

  1. Let erop dat je naaste veel water, thee en sap zonder suiker drinkt. Waterijsjes, fruit of yoghurt zijn ook goede vochtaanvullers.

  2. Ondersteun je naaste bij het regelmatig en gezond eten, zodat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft. Een lichaam met een gezond gewicht kan zich beter op de juiste temperatuur houden.

  3. Vermijd alcohol en cafeïne.

  4. Zorg voor verkoeling van zowel het lichaam als het huis. Zo kan je bijvoorbeeld een koel washandje over het gezicht of de handen en armen halen. Ook een verkoelend voetenbadje kan helpen.

  5. Check bij je huisarts of je naaste medicijnen neemt die invloed kunnen hebben op de lichaamstemperatuur en vochthuishouding.

  6. Let op de kledij. Katoen en linnen zitten het beste en de kleding mag ook niet te strak aansluiten op de huid.

  7. Blijf uit de felle zon.

  8. Zorg voor een koele luchtstroom, eventueel via een ventilator.

  9. Indien je gaat wandelen, zorg er dan voor dat jullie langzamer wandelen dan normaal en dat je meer rustmomenten inbouwt.