de zee de zee

Vakantie! Wat als je zorg nodig hebt?

25 juli 2018
6 december 2023
Tip van de expert

De vakantie is in het land, genieten! Soms is er echter medische zorg nodig. Hoe zit het met verzekeringen of de zorg elders verderzetten?

Internationaal paspoort

Ik ga op vakantie en neem mee...

Reisapotheek

Hopelijk heb je voldoende aan je reisapotheek. Vraag raad aan je apotheker over wat je best meeneemt. Moet er medicatie mee het vliegtuig op? Voorzie een begeleidende nota van je arts, best in het Engels. 

Europese ziekteverzekeringskaart

Ga je op vakantie binnen de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein? Neem dan je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Bij de lokale dokter, tandarts, spoedafdeling ... kan je deze tonen. Je krijgt dan een volledige of gedeeltelijke terugbetaling voor de onvoorziene kosten. Je kan de kaart voor ieder gezinslid aanvragen bij je ziekenfonds. Let wel, de EZVK vervalt na 1 à 2 jaar dus tijdig vernieuwen! Als je medische kosten ter plaatse moet betalen, bezorg dan de bewijsstukken zo snel mogelijk aan je ziekenfonds voor de (gedeeltelijke) terugbetaling.

Aanvullende verzekeringen

Voor de landen die de EZVK niet aanvaarden of als je opgenomen of gerepatrieerd moet worden, kan je rekenen op aanvullende verzekeringen als een reisverzekering en sommige hospitalisatieverzekeringen. Voor de zekerheid, zeker in niet-EU landen, sluit je best een aparte reisverzekering af. Een reisverzekering dekt vaak ook (een deel van) je bagage moest deze verloren of beschadigd raken. Veel touroperators bieden optioneel een reisverzekering aan.

Wat als je zorg nodig hebt?

Op vakantie in België

Ben je patiënt bij het Wit-Gele Kruis en ga je op vakantie in een andere provincie? Dan kan je zorg verder gezet worden door het lokale Wit-Gele Kruis.

Zorg aan de kust is moeilijker gezien de grote toestroom. Indien nodig, kan je terecht in het Zorghotel Middelpunt in Middelkerke. Zij werken samen met het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Anders kan je een tijdelijk beroep doen op een lokale zelfstandige verpleegkundige.

In Brussel en Wallonië kan je terecht bij onder meer Aide et soins à domicile

Op vakantie in het buitenland

Er bestaan georganiseerde reizen voor zieken, afhankelijke ouderen of mensen met een handicap, waar steeds een verpleegkundige in de buurt is. Meer informatie vind je onder meer bij: Samana en het Rode Kruis