Foto Valère met verpleegkundige Nele en zorgkundige Lien Foto Valère met verpleegkundige Nele en zorgkundige Lien

Verpleeg- en zorgkundigen staan dagelijks klaar voor Valère

Ralph Gregoor
Redacteur Gezond Thuis
21 december 2023
Het verhaal van...

Valère wordt dagelijks verzorgd door een verpleeg- of zorgkundige. Nele en Lien hebben echter een streepje voor op de rest van het team en dat door hun achternaam. “De naam Moors schept toch wel een band, ook al zijn we geen familie”, zegt Valère. 

Dezelfde achternaam

Valère Moors en zijn familie zijn afkomstig van Hees (Bilzen), maar hij heeft voornamelijk in Wellen gewoond. De roots van verpleegkundige Nele Moors liggen in Waltwilder (Bilzen). “En ik ben van Diepenbeek maar heb wel familie in Bilzen”, zegt zorgkundige Lien Moors. “Ik heb thuis nog een document van de familiestamboom liggen. Misschien moet ik dat toch eens grondig bestuderen.”   

Familie of niet, de verstandhouding tussen de drie verloopt prima, ook al zijn Nele en Lien niet op hetzelfde moment bij Valère. “Indien mogelijk doet een zorgkundige de hygiënische zorg”, zegt Nele. “Als verpleegkundige zet ik vooral de medicatiebox klaar en hou ik toezichtsbezoeken. Ons bezoek bij Valère verloopt altijd vrij vlot, hij weet wat hij van ons kan verwachten en omgekeerd. 

Foto Valère, Lien en Nele

Interessante weetjes 

“Ik ben heel tevreden over de zorg die ik krijg”, zegt Valère. “Uiteraard is dat niet iedere dag dezelfde persoon, maar ik kan van niemand van het team iets verkeerds zeggen. Ze komen hier dan ook al verschillende jaren.”   

Valère is sinds 2017 in zorg bij het Wit-Gele Kruis na een operatie en revalidatie. Toen verhuisde hij  samen met zijn vrouw naar het woon- en zorgcentrum Huyse Fliedermael in Vliermaal (Kortessem).  

“Mijn vrouw verblijft in het rusthuis en ik in de nabijgelegen serviceflats. We zijn dus eigenlijk gescheiden van bed en tafel, maar we zien elkaar nog dagelijks. Dat is uiteraard belangrijk. Ik ben tevreden met mijn eigen plekje, al verlang ik wel naar ‘den buiten’. Ik heb altijd gewerkt als bodemdeskundige en staalnemer voor de land- en tuinbouw. Dat sociaal contact met de boeren, mis ik ook. Daarom ben ik blij met het dagelijkse bezoek van de verpleeg- en zorgkundigen. Even een babbeltje slaan tijdens de zorg is altijd gezellig.” 

Nele en Lien vinden het tof dat Valère geregeld voor de dag komt met interessante weetjes en feitjes. “Hij weet echt heel veel over de natuur en het boerenleven en kan soms ronduit beginnen vertellen. Op die manier leer je nog wat bij en dat is nooit verkeerd”, lachen ze.