Verpleegkundige Anke en patiënt Mariette Verpleegkundige Anke en patiënt Mariette

Verpleegkundige Anke & patiënt Mariette: "de traplift was een enorme hulp!"

6 december 2021
6 december 2023
Het verhaal van...

We gingen in gesprek met Anke & Mariette over de zorg aan huis. Verpleegkundige Anke (27 jaar) en patiënt Mariette (81 jaar) verstaan het super met mekaar. Lees hier hun verhaal.

Operatie

Mariette: “Een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn voet maar ik had na de operatie nog steeds pijn. Nadien moest ik na advies van de dokter opnieuw onder het mes. Er was iets misgelopen tijdens de eerste operatie en toen kreeg ik de diagnose van klompvoet. Sindsdien kan ik de trap niet meer zelfstandig op en koos ik op aanraden van de dokter, de verpleegkundige en een sociaal assistent voor een traplift. Dat was een enorme hulp. Door hartproblemen ben ik op korte tijd bijgekomen waardoor ik mijn traplift even niet meer kon gebruiken. Dat is gelukkig snel verholpen, maar het was geen makkelijke periode.”

Hobby’s

Het hele huis van Mariette was gevuld met plantjes. Het was haar grote hobby, tot ze haar eerste operatie kreeg.
Mariette: “Nu kan ik ze niet meer vasthouden om te verzorgen. Met mijn rollator kan ik nog door het huis bewegen, maar de plantjes verzorgen is te moeilijk. Een gieter gebruiken is al zwaar voor mij. Nu neemt mijn man af en toe een bloemetje mee zodat ik binnen ook kan genieten van de natuur.”

Anke: “Sindsdien houdt Mariette zich graag bezig met decoratiestukjes, vooral met droogbloemen. Als ik bijvoorbeeld op het internet iets tegenkom, denk ik vaak: ‘Da’s iets voor Mariette!’ Wanneer ik haar dan de volgende keer verzorg, toon ik af en toe eens een foto. Ik zie haar dan helemaal opfleuren.”

“Mariette legt haar outfits klaar en laat mij kiezen wat ze die dag aandoet”

Fiere madam

Anke: “Mariette is een hele fiere madam. Soms legt ze drie outfits klaar ’s morgens, vraagt ze aan mij wat het beste bij elkaar past en mag ik kiezen wat ze die dag gaat aandoen. Dan doe ik haar nog een mooie ketting aan – dat kan ze zelf niet – en is ze blij dat ze er goed uitziet. Ik vind het heel belangrijk dat ze zich goed voelt.  Je kan iemand goed verzorgen, maar denk eraan hoe je je zelf voelt als je een mooi juweeltje aan hebt ... Da’s toch iets extra dat je voor je patiënten kan betekenen.”  

Mariette: “Ik mag het misschien niet zeggen, maar Anke is voor mij de beste verpleegkundige!”