Verpleegkundige met mondmasker verzorgt patiënt Verpleegkundige met mondmasker verzorgt patiënt

"Verpleegkundige verzekerde mij dat zorg in alle veiligheid gebeurt"

12 mei 2020
6 december 2023
Actua

Aan het begin van de coronacrisis zette Maria de zorg van de thuisverpleegkundige tijdelijke stop. Na een telefoontje van het afdelingshoofd van Wit-Gele Kruisafdeling Herentals, die belde om te informeren hoe het met haar ging, nam Maria het besluit om de zorg terug op te starten. De thuisverpleegkundige beloofde haar dat de zorg in alle veiligheid kon gebeuren. 

Maria Van De Poll uit Olen is sinds oktober 2017 in zorg bij het Wit-Gele Kruis. Twee keer per dag komt de verpleegkundige aan huis om Maria te helpen met haar steunkousen. Op advies van de huisarts zette Maria de zorg aan het begin van de coronacrisis tijdelijk stop. “Met mijn 86 jaar zit ik in de risicogroep,” legt Maria uit. “Daarom heb ik het advies van de huisarts opgevolgd. Als alternatief moest ik regelmatig met mijn benen omhoog gaan zitten, maar dat is voor mij echt een opgave. Ik kook nog zelf, doe de was en de strijk. Een keer per week poets ik de vloer. Dan schiet er niet veel tijd over om nog met de benen omhoog te zitten. Het gevolg was dat ik terug pijn had in mijn benen.”

Toen Marleen Gebruers, afdelingshoofd van Wit-Gele Kruisafdeling Herentals, haar belde om te informeren hoe het met haar ging, nam Maria het besluit om de zorg terug op te starten. Marleen beloofde haar dat de zorg in alle veiligheid kon gebeuren. De verpleegkundigen passen sowieso een strikte handhygiëne toe. Ze dragen bij elk bezoek een mondmasker en waar nodig nemen ze extra beschermingsmaatregelen. “Ik ben heel blij dat Lieve en haar collega’s terug langskomen. Ik voel me hier veel beter bij.”

Maar de huisbezoeken van de thuisverpleegkundigen betekenen voor Maria meer dan alleen hulp met de steunkousen. Maria woont alleen, haar zoon woont in Spanje en door de coronacrisis ziet ze haar kleinzoon Dave en achterkleinkind ook veel minder. “Dave doet voor mij de boodschappen en we bellen nog regelmatig, maar dat is toch niet hetzelfde. In tijden als deze doen de babbeltjes met de verpleegkundigen extra deugd.”

Ik ben heel blij dat Lieve en haar collega’s terug langskomen. Ik voel me hier veel beter bij.