Verse of gedroogde planten en kruiden om je maaltijden op smaak te brengen
Sommige kruidenbereidingen en smaakmakers zoals ketchup, mayonaise, marinades en dressings bevatten ook veel zout. Gebruik er niet te veel van en kijk zeker de ingrediëntenlijst na. Gebruik in de keuken verse of gedroogde aromatische planten en kruiden, om de maaltijden op smaak te brengen.
Deze smaakmakers kan je combineren in een lekker gerecht:
Soepen
Bieslook, kervel, marjolein, peterselie, ui, peper, kerrie, basilicum, laurier, look, oregano, saffraan, salie, tijm ...
Gekookte aardappelen
Ui of laurierblad meekoken en eventueel afwerken met verse, fijngehakte peterselie of bieslook
Rijst
Kerrie, ui, peterselie of saffraan
Deegwaren
Basilicum, oregano, look, paprika, tijm of salie
Vlees
Ui, wortel, laurier, mierikswortel, salie, marjolein, rozemarijn, tijm, muskaatnoot, kerrie, paprika, peper, look of kruidnagel
Gevogelte
Marjolein, dragon, cayennepeper, paprika, peper, kerrie, rozemarijn, peterselie of look
Vis
Saffraan, venkel, laurier, dille, citroenmelisse, peterselie, dragon, tijm, citroen, peper, selder, ui, wortel of kervel
Sauzen
- Tomatensaus: peper, look, oregano, basilicum, tijm, ui, wortel, selder, laurier
- Provençaalse saus: lavas, tijm, salie, rozemarijn
- Oosterse saus: gember, kerrie, cayennepeper
- Bechamelsaus: peper, muskaatnoot, peterselie
Gestoofde groeten
Ui, tijm, salie, marjolein, basilicum, bonenkruid, peterselie, rozemarijn, muskaatnoot, kruidnagel, look of peper
Salades
Bernagie, peper, bieslook, dille, citroenmelisse, peterselie, ui, kervel of look