Vroedvrouw aan huis Vroedvrouw aan huis

Vroedvrouw Elke komt langs om tips te geven voor mama en baby

Roel Tilkin
4 januari 2017
6 december 2023
Het verhaal van...

Saskia heeft drie kindjes: Jolien (5), Jonas (3) en Jesse (14 maanden). Na elke bevalling schakelde ze een vroedvrouw van het Wit-Gele Kruis in. Vroedvrouw Elke werd haar steun in de eerste onzekere maanden.

Van het ziekenhuis terug naar huis

Saskia: “De eerste keer op de kraamafdeling ging de borstvoeding niet zo goed. Na vier dagen moest ik naar huis, maar ik zag dat helemaal niet zitten. Toen ik hoorde dat er vroedvrouwen aan huis komen heb ik direct gebeld. De eerste dag terug thuis had ik meteen een afspraak met Elke. Een hele geruststelling!”

Elke: “De mama’s hebben er geen voorschrift voor nodig. Gewoon een telefoontje doen: als je belt vóór 17 uur kunnen we de dag nadien tussen 10 en 14 uur al opstarten. En de kosten voor de huisbezoeken worden volledig vergoed door het ziekenfonds.”

Elke gaf me de juiste tips en steun om door te zetten met borstvoeding wanneer ik het moeilijk had.

Over de eerste ontmoeting

Saskia: “Elke is een heel open, vriendelijk persoon: iemand die je meteen op je gemak stelt. Ze straalt rust uit, geeft je meteen het gevoel dat ze er voor je is en haar tijd zal nemen.”

Vroedvrouw aan huis

Over de zorg

Elke: “We komen gemiddeld 7 keer langs en schenken aandacht aan zowel baby als mama. Denk bijvoorbeeld aan controle van temperatuur, gewicht, hechtingen van een keizersnede, controle van de baarmoeder, de knip... Een mama mag mij altijd bellen.”

Saskia: “In het begin ben je toch wel ongerust en kan je extra steun gebruiken. Na een maand zag ik het bij Jolien niet meer zitten om nog borstvoeding te geven. Dankzij Elke had ik de moed om te blijven doorgaan. Daardoor kregen Jonas en Jesse ook zo lang borstvoeding. En kijk maar eens wat een flinke kerel Jesse is geworden (lacht). Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en daar ben ik Elke heel dankbaar voor!”