Amelie en Josée Amelie en Josée

Waarom Josée elke dag bezoek krijgt van het Wit-Gele Kruis

Sanne Lambert
Redacteur Gezond Thuis
4 juni 2024
Leestijd (in minuten)
5 minuten
Het verhaal van...

Josée woont met haar oudste zoon en kleindochter in Neerlinter. Elke dag komt een zorgverlener langs om Josée te wassen en haar aan- en uit te kleden. Als jobstudent kwam Amelie vaak op bezoek bij Josée.

Binnenkort verhuist Josée naar een appartement. “Mijn jongste zoon heeft een schuur bij hem thuis omgebouwd tot een woonst voor mij. Zo blijf ik toch dicht bij mijn familie wonen”, zegt Josée. Hoewel ze een grote tuin heeft, mijdt ze die liever. Ze heeft namelijk schrik om te vallen. “Ik ben al eens gevallen in de badkamer en heb toen mijn personenalarm moeten gebruiken. Fysiek had ik niets voor, maar ik geraakte niet meer recht. Eigenlijk zou ik mijn wandelrek moeten gebruiken maar ik kies toch voor een wandelstok. En soms vergeet ik die al eens natuurlijk …” Omdat Josée niet zoveel buiten durft, is ze heel blij dat ze dagelijks bezoek krijgt van het Wit-Gele Kruis.

Lange revalidatie

Josée: “In de zomer van 2022 zijn twee van mijn hartkleppen vervangen. Een tijdje later ben ik op spoed beland en zelfs gereanimeerd. Toen is er voor de zekerheid een pacemaker geplaatst. Na die operatie moest ik lang in het ziekenhuis recupereren. Daarna zat ik een maand aan zee in een revalidatiecentrum. Sinds ik terug thuis woon, komt er dagelijks een zorgverlener van het Wit-Gele Kruis me helpen om me te wassen en om te kleden."

Patiënte Josée

Josée Vandebon

krijgt na haar laatste operatie dagelijks hulp van het Wit-Gele Kruis

"Amelie is een hele vlotte"

“Alle zorgmedewerkers en studenten die hier komen zijn vriendelijk en doen hun werk goed. Als student was Amelie geweldig. En ze had ook een vlotte babbel! Ik ben dankbaar dat zij mij altijd zo goed heeft geholpen. Omdat we elkaar al even kennen, kunnen we toch een meer persoonlijk babbeltje doen (lacht).”

Naast hulp bij haar zorg, komt er ook nog iemand poetsen en koken, en krijgt ze hulp bij de strijk. “Verder helpen mijn twee zonen me waar ze kunnen. Een verpleegkundige komt ook elke week mijn medicatie klaarzetten. Als jobstudent mag  Amelie dat bijvoorbeeld niet. En mijn pilletjes innemen? Dat kan ik nog helemaal zelf!”

Jobstudente Amélie

Amelie Vanderborght

liep stage bij het Wit-Gele Kruis en werkt er nog steeds als jobstudent

"Ik babbel ook graag dus we passen goed samen"

“In de zomer van 2023 werkte ik als jobstudent en zag ik Josée dagelijks, zelfs in het weekend. Ik weet dat ze dan graag uitslaapt, daarom kwam ik speciaal later. Eén keer stond ik naast haar bed, omdat ze nog niet op was. Ze was bijna niet wakker te krijgen, maar Josée slaapt gewoon heel erg vast. Toen had ik toch even schrik.”

Op dit moment heeft Amelie een andere ronde, waardoor ze geen zorgen meer bij Josée moet uitvoeren. “Jammer, maar als jobstudent kies ik natuurlijk zelf mijn eigen ronde niet. Misschien ga ik binnenkort toch vragen of ik niet nog eens langs deze kant mag rijden. Dan kunnen Josée en ik onze dagelijkse babbeltjes hernemen.”