Waarom praten over je stoelgangsproblemen?
10 à 20 % van de bevolking kampt met stoelgangsproblemen. Wat zijn de meest voorkomende problemen en hoe behandel je ze?
Wat zijn stoelgangsproblemen?
Wanneer je stoelgangspatroon een beperkende invloed heeft op je leven, spreken we van stoelgangsproblemen. Stoelgang is meer dan alleen maar het afscheiden van voedselafval door je lichaam. De bekendste voorbeelden van stoelgangsproblemen zijn obstipatie en diarree. Wanneer stoelgang precies een probleem vormt, hangt af van persoon tot persoon.
Symptomen:
- bloedverlies
- plots veranderend stoelgangspatroon
- gewichtsverlies
Voorkomen doe je door:
- vezelrijk, gezond en gevarieerd te eten: volkorenproducten, verse groenten en fruit
- voldoende water te drinken
- genoeg te bewegen
We moeten van het taboe af geraken dat stoelgang vies is en op alle mogelijke manieren binnen de vier muren van het toilet moet blijven. - Prof. Heiko De Schepper - Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Behandelen
Het is belangrijk om stoelgang zonder schroom in je dagelijks leven te integreren. Je voeding aanpassen en de manier waarop je naar het toilet gaat, kan al heel wat problemen oplossen.
Er zijn twee vormen van stoelgangsproblemen:
- Bij organische problemen gaat het om ziektes van de darm, zoals een infectie of een tumor van het slijmvlies die de klachten veroorzaakt.
- Bij functionele problemen ziet de darm er niet zozeer ziek uit, maar gedraagt hij zich abnormaal.
Bij wie komt het voor?
Vooral vrouwen die hun menopauze achter de rug hebben en een aantal keer bevallen zijn, kunnen er vanaf de leeftijd van 50 à 55 jaar mee geconfronteerd worden. Bevallingen vormen immers vaak een grote belasting voor de bekkenbodem en de sluitspier. De functie en de werking van de darm en de sluitspierfunctie veranderen ook een beetje na de menopauze. Oudere personen hebben meer kans op een slechtere stoelgang omwille van de toename van ziektes zoals diabetes of Parkinson.