Wat verandert er aan mijn slaap als ik ouder word?
An Mariman van het Universitair Ziekenhuis Gent legt uit hoe je slaappatroon evolueert naarmate je ouder wordt.
An Mariman
- Psychiater / Somnoloog
- Algemene Inwendige Ziekten
- Centrum voor Neurofysiologische Monitoring
- Universitair Ziekenhuis Gent
Wat?
"Bij het ouder worden vermindert de diepe slaap en zijn er veel meer ontwaakmomenten tijdens de nacht. Een mens van middelbare leeftijd wordt twee tot drie keer per nacht wakker, bij ouderen kan dat oplopen tot tien keer. Soms denken mensen daardoor dat ze een slaapprobleem ontwikkelen, terwijl het gaat om een normaal fysiologisch proces."
"De gedachte dat ze een slaapprobleem hebben kan aanleiding geven tot fixatie op de slaap waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen. Ze liggen te woelen: Het is weer zover, ik kan niet slapen, ik ga morgen moe zijn… En uiteindelijk krijgen ze effectief een slaapprobleem."
Niet meer dutten na 15u
"Het proces van homeostase is het opbouwen van slaapbehoefte vanaf het moment dat je opstaat tot je een piek bereikt die hoog genoeg is om gemakkelijk in te slapen. Tijdens de slaap bouwt je slaapbehoefte zich exponentieel weer af. Daarom is dutten na 15 uur in de namiddag uit den boze, omdat je dan te weinig tijd hebt om de slaapbehoefte weer op te bouwen en je dus een hypotheek legt op je komende nachtrust. Een dutje mag om die reden ook niet langer duren dan een half uur."
Slaap inhalen is geen goed idee!
Mensen hebben vaak de neiging om het aantal uren dat ze hebben geslapen te tellen. Als ze ’s ochtends vinden dat ze te weinig uren hebben geslapen, blijven ze soms gewoon nog wat langer liggen. Geen goed idee: het verstoort het slaap/waakschema en heeft een negatief effect op het biologische ritme en de slaaphomeostase.