URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/werken-bij-de-zorgcentrale
Header Header

Werken bij de zorgcentrale

8 mei 2024
16 mei 2024

Als coördinator van de zorgcentrale word je leidinggevende van 23 collega’s. Leer alvast twee van die collega’s beter kennen.

Werken bij de zorgcentrale

Annemie

“Bij de zorgcentrale werken we zowel met administratieve als verpleegkundige collega’s. Ik ben een van de collega’s die beiden doet”, vertelt Sandra. “Ik werk hier momenteel al vijftien jaar. Als het aan mij ligt, doe ik er nog vijftien jaar bij! De voldoening die je krijgt van patiënten verder te helpen, is onbeschrijfelijk.”

Annemie bevestigt: “Zeker en vast! Ik heb lang als thuisverpleegkundige gewerkt dus vind het tof dat ik zo het patiëntencontact, maar ook het contact met mantelzorgers en hulpverleners kan behouden. Ook de variatie in onze job maakt het boeiend. Wat we allemaal doen, valt moeilijk samen te vatten in een zin. Drukt een van onze abonnees op het personenalarm? Dan komen ze bij ons terecht. Zijn er technische storingen of is er een standaard controle van het personenalarm nodig, dan bellen we de abonnee zelf op. We bellen patiënten ook op voor herinneringstelefoontjes. Dat kan gaan van een herinnering aan medicatie tot de vraag of ze die dag al een wandeling maakten. Nog een belangrijk aspect van onze job is het opnemen van wachtdiensten. Na de openingsuren, in het weekend of op feestdagen nemen we de telefonie van onze Wit-Gele Kruis afdelingen, Ferm en palliatieve hulpverlening op. Ook voor de nachtzorg staan we telefonisch klaar.”

“En dat is het tipje van de ijsberg. Ons takenpakket is breed, maar voor iedere situatie werd er een procedure uitgeschreven. Die procedures worden nog steeds aangepast zodat we patiënten, abonnees en cliënten van partnerorganisaties beter kunnen helpen. Dat is een van de taken die onze coördinator opneemt", vertelt Sandra.

In een warm team

“Na een dag hard werken, genieten we wel eens van een etentje onder collega’s. We werken in shiften wat maakt dat de activiteiten vaak in kleinere groepen gebeuren. Jaarlijks organiseren we wel een teambuilding. Dan neemt de coördinator samen met het aansturend team de zorgcentrale even over”, zegt Sandra.

Annemie gaat verder: “We zijn een warm team met heel wat persoonlijkheden. Iedere collega levert op zijn manier een bijdrage aan onze teamwerking. De lat ligt hoog, maar we helpen elkaar om samen tot een mooi eindresultaat te komen.

Sandra

Met een goede coördinator

“Een goede coördinator erkent dat we een sterk team zijn en betrekt ons bij de opzet van projecten of het aanpassen van procedures. We zijn een groep zelfstandige dames die willen steunen op iemand, meer dan dat we een trekker nodig hebben. Betuttel ons dus niet, maar heb vertrouwen in dat we weten wat we doen”, begint Annemie.

“Durf je ook flexibel op te stellen. Onze zorgcentrale draait 24/7. Om het volledige team te leren kennen, is het fijn dat je eens wat langer kan blijven om ook de collega’s van de nacht te zien. Zitten we met zieken, dan is het belangrijk dat onze coördinator wil inspringen”, vertelt Sandra. 

“Samengevat zijn we op zoek naar iemand die het ziet zitten om samen met ons patiënten zo goed als mogelijk verder te helpen via zorg op afstand. Want daar draait het bij ons wel echt om. We willen mensen verder helpen en onszelf blijven verbeteren. Om dat te bereiken zijn we op zoek naar een coördinator”, sluit Annemie af.

Sandra & Annemie

Word jij onze nieuwe coördinator?

Kwaliteit van zorg