Zangeres Loredana vertelt over haar herstel na 3 operaties
Voor de fans van Loredana is 2023 een spannend jaar vol nieuwe muziek en optredens. Naast die drukke agenda combineert ze haar zangcarrière met tv-optredens zoals Vlaanderen vakantieland en de film Rewind. De afgelopen jaren was ook haar persoonlijk leven intens. Ze blikt met ons terug op de operaties die ze onderging. En hoe haar leven sindsdien veranderde.
Loredana
- Geboren op 13 februari 1986 in Genk.
- Vlaamse (solo)zangeres en lid van dancegroep 2 Fabiola.
- Getrouwd met Patje Krimson.
- Tweede plaats als ‘ridder’ in The Masked Singer 2022.
- In 2014 de Belgische inzending voor het Eurosongfestival met het nummer ‘She’s after my piano’.
Je hebt de voorbije jaren problemen gehad met je gezondheid. Wat was er juist aan de hand?
“In 2016 werd ik opeens volledig hees. Ik had veel keelpijn waardoor ik minder goed kon zingen. Na een controle bij de dokter bleek het om een poliep te gaan die operatief verwijderd werd. Twee jaar later, vlak voor corona, voelde ik een hard vetbolletje. In het ziekenhuis konden ze op de echo zien dat het een lymfekliertumor was ter hoogte van mijn speekselklier. Mijn laatste operatie was in 2022, nadat ze een cyste op mijn eierstokken hadden ontdekt omdat ik druk voelde in mijn onderbuik.”
Wat was de zwaarste operatie om van te recupereren?
“De tumor ter hoogte van mijn speekselklier! Die was 15 cm groot en zat aan de linkerkant van mijn gezicht. Na mijn operatie was ik ook gedeeltelijk verlamd. Ik moest bang afwachten of dat ging wegtrekken. Nog altijd ga ik wekelijks naar de osteopaat voor een lymfedrainage. Er komt regelmatig terug vocht in mijn gezicht waardoor er een dof gevoel optreedt en mijn linkerkant verdikt. Net na mijn operatie was het moeilijk om veel te doen. Ik was snel uitgeput en televisiekijken ging bijvoorbeeld niet omdat ik snel hoofdpijn kreeg.”
Wat hielp je om er terug bovenop te geraken?
“Door corona werd ik verplicht om meer tijd te nemen voor mezelf en het genezingsproces aangezien optreden niet mocht. En maar goed ook: mijn lichaam had die tijd nodig om te bekomen. Het was niet altijd gemakkelijk om geduld te hebben, maar je mag jezelf niet pushen. Het is goed om jezelf die rust te geven. Ik had ook geluk met mijn man Patje, hij nam dingen over in het huishouden en steunde mij. Hij zorgde ervoor dat ik positief bleef, bleef lachen en vooruitzichten had.
Na mijn operaties ben ik telkens op vakantie gegaan zodat ik even de knop kon omdraaien en mijn hoofd kon leegmaken. Zodra ik terug onder begeleiding mocht trainen, kreeg ik veel kracht en energie. Ik kon langzaamaan weer bewegen en dat deed enorm veel deugd. Hierdoor kreeg ik de moed om terug aan alles te beginnen.”
Je kent je eigen lichaam het best. Laat je controleren als iets niet juist aanvoelt
Denk je er soms aan dat de tumor terug kan komen?
“Natuurlijk komt dit soms bij mij op, ik moet ook regelmatig op controle om te kijken of alles nog in orde is. Drie keer op korte tijd een diagnose krijgen, doet iets met je. Het was telkens een slag in het gezicht. Maar ik probeer er niet te veel bij stil te staan. Je kan ook niet in de toekomst kijken.”
Leef je anders sinds je operaties?
“Ik ben veel bewuster bezig met mijn lichaam. Op het podium zijn Patje en ik één brok energie, maar we vinden het ook leuk om thuis rustig in onze jogging naar tv te kijken. Ik sport dan wel veel meer maar zoek zeker het extreme niet op.
Sommige artiesten leven als echte rock-n’-roll-sterren, ik niet. Af en toe zondigen moet natuurlijk kunnen, daarvoor hou ik te veel van lekker eten. Maar ik rook niet, drink weinig alcohol en probeer gezond te leven. Ik voel nu ook dat ik sneller moe word of hoofdpijn krijg sinds mijn operaties. Mijn lichaam heeft meer zorgen nodig en dat respecteer ik ook. Ieders lichaam is anders.”
Sommige artiesten leven als echte rock-n’-roll-sterren, ik niet
Zing je vandaag ook anders?
“Door mijn stemoperaties heb ik veel gerevalideerd met verschillende professionals en ik merk dat mijn zangstem verbeterd is. Ze is krachtiger en ik kan veel meer aan omdat ik andere en betere technieken geleerd heb. Zo heeft dit verhaal dus ook positieve kanten. Ik heb nu de juiste mensen rondom mij en word goed begeleid.”
Heb je nog een tip voor onze lezers?
“Je kent je eigen lichaam het best. Laat je controleren als iets niet juist aanvoelt zodat je gerust bent. Wanneer je dan een diagnose krijgt, is het ook belangrijk om je te laten verzorgen door zorgverleners. En een laatste cruciale tip: we worden steeds ouder, dus geniet van alle momenten. Ik hoop ook dat iedereen iemand mag vinden die je kan steunen in moeilijke momenten. Ik heb zo iemand in Patje gevonden.” (glimlacht)