Apotheekstudenten lopen stage bij het Wit-Gele Kruis

Vlaams-Brabant

Studenten van de faculteit farmaceutische wetenschappen maken voortaan kennis met de job van thuisverpleegkundige. Ook stages bij de huisarts, kinesist enzovoort, staan voortaan op het programma. Zo proeven de studenten van de eerstelijnszorg in al zijn facetten. Linda Vanlint is 24 en zit in haar laatste jaar master in de farmaceutische zorg. Zij ging drie dagen mee op ronde met onze thuisverpleegkundige Elly. We vragen aan Linda wat ze heeft bijgeleerd.

Linda, jij gaat sinds een aantal dagen mee op ronde met een verpleegkundige. Wat is je ervaring?

“Mijn beeld van thuisverpleging is volledig veranderd. Als verpleegkundige heb je veel geduld nodig, je moet goed zijn in sociale contacten en emotioneel sterk genoeg zijn om moeilijke situaties een plaats te geven. Het is geen gemakkelijke job. Maar de dankbaarheid van de patiënten is groot. Je komt bij hen thuis, ze vertellen hun verhaal en vertrouwen je volledig. Dat is mooi om te zien.”

Wat is voor jou de meerwaarde van deze stage?

“Ik vind het boeiend om de communicatie met de patiënt, de familie, de huisarts, de collega’s en mantelzorgers te observeren. Daar leer je zoveel uit! Je kijkt over je vakgebied heen en toetst de theorie over medicatie aan de praktijk. De multidisciplinaire samenwerking is enorm belangrijk. De zorg voor de patiënt staat centraal en een goede samenwerking en communicatie zijn cruciaal.”

Hoe ervaar jij de communicatie tussen de verpleegkundige en de apotheker?

“De communicatie tussen de thuisverpleegkundige, de huisarts, de sociaal assistente van het ziekenhuis en andere zorgpartners verloopt heel vlot. Ik zou het goed vinden als de apotheker ook nog meer betrokken wordt. Als apotheker kan je de risico’s van bepaalde medicatie goed inschatten en de thuisverpleegkundige hierover informeren. Op deze manier kan zij gerichter observeren en sneller de arts contacteren mochten er bijwerkingen zijn.”

Terug naar overzicht