Bloedstalen overhandigen aan labo Bloedstalen overhandigen aan labo

Bloedafname bij oncologische patiënten

Limburg

Onze continuïteitsverpleegkundigen zijn al geruime tijd bezig met bloedafname bij oncologische dagpatiënten, gewoon bij de mensen thuis. Dat is aangenamer voor de patiënt, die niet meer naar het ziekenhuis hoeft om zijn bloedwaarden te laten controleren. En in deze coronatijden is dat ook een voordeel voor het ziekenhuis.

Samenwerking met verschillende ziekenhuizen

Wit-Gele Kruis Limburg heeft meerdere samenwerkingen met verschillende ziekenhuizen voor de bloedafname bij oncologische dagpatiënten. “Zo werken we onder meer samen met het AZ Vesalius, Jessa ziekenhuis en campus Salvator, het ZOL, maar ook met het UZ Leuven”, zegt coördinator Marc Sleurs.

“Concreet gaan we een of meerdere dagen voor zijn of haar chemokuur bij de patiënt langs voor een bloedafname. Dit kan perifeer of via de poortkatheter. We brengen het bloedstaal naar het specifieke labo waar men onderzoekt of de chemo kan doorgaan. Als de bloedwaarden oké zijn, kan de patiënt op het gepaste tijdstip beginnen aan de chemokuur.”

Tijdbesparing en comfort

De 47-jarige Veerle Tilkin uit Diepenbeek maakt gebruik van onze diensten voor de bloedafname. “Ik kreeg in mei van dit jaar de diagnose borstkanker waardoor ik in totaal 16 keer een chemokuur moet ondergaan. Van bij het begin kreeg ik van het ziekenhuis het voorstel om mijn bloed thuis te laten afnemen door het Wit-Gele Kruis.” 

Een voorstel dat alleen maar voordelen oplevert voor Veerle. “Een groot pluspunt is de tijdbesparing op de dag van de chemokuur. Nu ben ik in het ziekenhuis enkel aanwezig voor de chemo (3 à 4 uur per keer). Anders ben ik zeker nog 1 à 2 uur extra kwijt voor de bloedafname en het wachten op resultaten. Een ander voordeel is het comfort om in eigen huis bloed te laten prikken. De verpleegkundigen prikken via mijn poortkatheter waardoor het ziekenhuis de dag erna ook niet meer opnieuw moet aanprikken. Daarnaast ben ik ook blij dat ik in coronatijden zo weinig mogelijk het huis moet verlaten. Ik ben tenslotte een risicopatiënt. De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis werken steeds met de nodige voorzorgsmaatregelen. Ik ben echt heel tevreden over deze werkwijze.”

Centraal aanspreekpunt

Ook de ziekenhuizen zijn positief over de samenwerking. “Niet enkel voor de patiënt is de tijdbesparing een belangrijk aspect, maar ook voor onze planning is het een voordeel als we weten dat een chemokuur zeker kan doorgaan omdat we op voorhand de bloedwaarden kennen”, zegt Marc Aerts, hoofdverpleegkundige dagkliniek van campus Salvator van het Jessa ziekenhuis. “Daarnaast is het voor huisartsen en zelfstandige verpleegkundigen ook niet eenvoudig - en zeker niet in deze tijden - om het nodige materiaal én de tijd te vinden voor deze handelingen. Daarin heeft het Wit-Gele Kruis ook een voordeel. Ten slotte is het voor ons ook een meerwaarde dat we 1 centraal aanspreekpunt hebben in Marc, dat vergemakkelijkt de zaken.”

Vragen?

Heb je vragen hierover of wil je meer info over bloedafnames aan huis? Contacteer dan coördinator Marc Sleurs via 089-30 08 80.

Terug naar overzicht