De oplossing voor oogindruppeling in de thuiszorg?

Limburg

Wit-Gele Kruis Limburg is steeds op zoek naar innovatieve en ondersteunende oplossingen om uitdagingen in de thuiszorg het hoofd te bieden. Daarom vroegen we aan de deelnemers van Hack4Health om een oplossing te zoeken voor oogindruppeling in de thuiszorg. En ja hoor, het begin van potentieel succesvolle oplossingen is gemaakt!

Oogindruppelingen

Als thuiszorgorganisatie zijn we op zoek naar een (technologische) oplossing die ervoor zorgt dat patiënten die oogdruppels nodig hebben niet meer afhankelijk zijn van zorgverleners of mantelzorgers. Bovendien zouden we zorgverleners ontlasten, een win-win situatie dus!

Niet-vergoede en tijdsintensieve zorg 

Waarom? In de eerste plaats is het een dure kost voor zowel patiënt als zorgverlener. Het ziekenfonds betaalt oogindruppelingen niet altijd terug en de vergoeding voor de zorgverlener is ontoereikend.

Daarnaast gaan onze collega’s meer dan 30.000 keer per maand langs om oogdruppels toe te dienen. Bij 2.000 van deze bezoeken komen onze collega’s langs voor enkel een oogindruppeling. Gezien de grote zorgvraag en de lage bezetting in de thuiszorg, is een oplossing meer dan welkom om het zorgpersoneel te ontlasten.

Vrijheid patiënt

Vele patiënten hebben meerdere malen per dag een oogindruppeling nodig, soms tot vijf à zes keer. Patiënten kunnen dit vaak niet zelf en mantelzorgers kunnen deze zorg niet altijd overnemen. Hierdoor moet de patiënt meermaals per dag thuis wachten op de zorgverlener. Dit maakt bepaalde activiteiten buitenshuis voor de patiënt onmogelijk. Met een oplossing die ervoor zorgt dat patiënten minder afhankelijk zijn van mantelzorgers en zorgverleners, willen we onze patiënten een stukje zelfstandigheid teruggeven.

Meer weten over ons specifieke zorgvraagstuk? Collega Brenda Aendekerk, coördinator innovatiebeleid, licht het toe in onderstaande video.

Hack4Health

Hack4Health is een initiatief georganiseerd door POMLimburg en Blue Health Innovation Center VZW dat technische krachten, creatieve geesten, ondernemende zielen en mensen met ervaring in de zorgsector samenbrengt om innovatieve oplossingen te zoeken voor vraagstukken in de zorg. 

Bedrijven uit de zorgsector kregen de kans om hun vraagstuk in te dienen. Net als Uhasselt (MedEmotion) en UCB diende Wit-Gele Kruis Limburg een zorgvraagstuk in.

Tijdens de Hack4Health op 22 en 23 oktober in Thor Central Genk kwamen diverse profielen uit heel Vlaanderen en daarbuiten zoals Wenen, Aken en Eindhoven samen. Ze vormden tien teams, waarvan drie teams besloten aan de slag te gaan met het zorgvraagstuk van Wit-Gele Kruis Limburg. 

Met resultaat! Zowel de eerste plaats als de publieksprijs gingen naar teams die zochten naar een mogelijke oplossing voor oogindruppeling in de thuiszorg.

Sqeasy

De winnaar van deze 36-uren Hackaton is het team MedAid met hun uitvinding ‘Sqeasy’. Zij bedachten een oogdruppelaar waarmee patiënten zelfstandig en gemakkelijk zichzelf oogdruppels kunnen toedienen. Ze hielden rekening met de meeste uitdagingen zoals een verminderde fijne motoriek, het juist richten van de oogdruppels, de controle van het aantal druppels en de controle of de druppels wel effectief in het oog terechtkomen. Zij  wonnen een ramp-up ter waarde van € 4.000 tot  € 5.000 om hun concept verder te ontwikkelen.  

Dropler

Ook de tweede prijs, de publieksprijs, ging naar een oplossing voor de vraag rondom oogindruppeling in de thuiszorg. Het team Blink ontwierp ‘Dropler’, een intelligente 3D-bril die het flesje oogdruppels ondersteunt, positioneert, het druppeltje op het juiste moment vrijgeeft en hieraan een registratie koppelt. 

Vervolg

Elk team is eigenaar van zijn eigen creatie en kiest zelf of ze verder willen gaan met het ontwikkelen van hun idee. Wij waren in ieder geval onder de indruk van hun creativiteit en hun innovatieve oplossingen en hopen binnenkort samen met hen de eerste patiënttesten uit te voeren. 

Onderzoek en innovatie

Wit-Gele Kruis Limburg zet in op innovatie en werkt graag mee aan projecten die de zorg verbeteren. Werk je zelf aan een project/onderzoek en wil je ons hierbij betrekken? Meer informatie over onderzoek en innovatie vind je hier.

Terug naar overzicht