Gentse oprichter gehuldigd nav 85-jarig bestaan Wit-Gele Kruis

Oost-Vlaanderen
Vlaanderen

Op 1 december werd aan de Groot-Brittanniëlaan 28 te Gent een gedenkplaat onthuld ter ere van dr. Henri Van de Putte, oprichter van het Wit-Gele Kruis. Dit gebeurde naar aanleiding van het 85-jarig bestaan van de organisatie, en dit in aanwezigheid van de familie en de schepen van Burgerzaken, mevrouw Heyndrickx.

Dr. Van de Putte richtte op 13/11/1937 in Gent het Wit-Gele Kruis op, de eerste georganiseerde dienst voor thuisverpleging. Hij bleef er 30 jaar voorzitter, en werd daarna aangesteld als ere-voorzitter. De bijzonder sociaal geëngageerde arts verzette baanbrekend werk. Het hoofddoel van het Wit-Gele Kruis was het helpen van zieken thuis, maar de verpleegkundigen deden ook aan preventie. Het initiatief was zo succesvol dat al snel ook in andere steden en provincies Wit-Gele Kruisverenigingen werden opgericht.

Nu, 85 jaar later, kijkt Wit-Gele Kruis met vertrouwen naar de toekomst. “Een organisatie als WGK kan niet stilstaan. De zorgvrager, zorgvragen en zorg zelf zijn in constante evolutie. We blijven onszelf heruitvinden om – net als de oprichter voor ogen had – de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te blijven garanderen: met evoluties in het personenalarmsysteem, de zorgcentrale, het elektronisch verpleegdossier…  Deze innovaties kunnen we doen omdat we een gezonde organisatie zijn met een lange geschiedenis,” zegt Marc Vermeire, voorzitter Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.

De gedenkplaat is te zien aan de gevel van de woning van dr. Van de Putte, in de Groot-Brittanniëlaan nr. 28, waar nu nog steeds de radiologiepraktijk gevestigd is van de echtgenoot van de kleindochter van dr. Van de Putte. Het is een gebaar van erkenning voor de familie vanuit Wit-Gele Kruis, en een blijvende herinnering in het straatbeeld van Gent.“Als stad zijn we trots dat een van onze inwoners dergelijk sociaal engagement heeft opgenomen en tot op vandaag een blijvende impact heeft gehad op de zorg, en op die manier voor heel veel Gentenaars een verschil heeft gemaakt,” aldus de schepen van Burgerzaken en Protocol, mevrouw Isabelle Heyndrickx.

Meer info over de geschiedenis van Wit-Gele Kruis lees je op www.witgelekruis.be/over-ons/historiek en in het boek ’85 jaar thuisverpleging’ (www.witgelekruis.be/85jaar).

----

Over Wit-Gele Kruis  

Wit-Gele Kruis is de grootste organisatie voor thuisverpleging in Vlaanderen. Wit-Gele Kruis – al 85 jaar een vaste waarde in de thuisverpleging – is gespecialiseerd in wondzorg, diabetes, palliatieve zorg, stoma- en incontinentiezorg, psychiatrische zorg, geriatrie, ergonomie en ethisch zorg verlenen. Als expert in thuisverpleging verlenen we zorg op maat volgens de meest recente verpleegkundige technieken. Warme zorg is de drijfveer van onze meer dan 6900 medewerkers, die in nauw contact staan met lokale huisartsen, ziekenhuizen, mantelzorgers en andere zorgpartners. 

 

Terug naar overzicht