Hoe gaat Wit-Gele Kruis om met het coronavirus? Hier vind je de meest gestelde vragen.

Gezond en wel 2020

10 maart 2020

Reeds meerdere jaren heeft het Wit-Gele Kruis van Antwerpen de traditie om te werken aan het welzijn en de gezondheid van haar medewerkers. In 2014 zijn we voor het eerst gestart met de campagne ‘Gezond en wel de baan op’. Als socialprofitorganisatie in de gezondheidszorg - die elke dag zorg draagt voor meer dan 12.000 patiënten - is het vanzelfsprekend dat we aandacht hebben voor het welzijn van onze medewerkers. Onze arbeidsgeneeskundige dienst, IDEWE, begeleidt ons bij deze campagne.

De afgelopen twee jaar voerden we bij alle medewerkers een life scan uit. Die geeft een algemeen beeld over de lichamelijke en mentale gezondheid van onze medewerkers (beweging, gezonde voeding, slaap, alcoholgebruik en stoppen met roken). Het doel van de hele campagne is de motivatie en de bereidheid voor een gezonde leefstijl te versterken. In een eerste periode leggen we de focus op voldoende bewegen en gezonde voeding. Beiden zijn belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. Het voorkomt niet alleen chronische ziekten zoals diabetes, hart en vaatziekten, obesitas ... Je voelt je ook beter in je vel en je productiviteit verhoogt. Dat komt ook de organisatie ten goede.

‘Beweeg en stap mee’= 10.000 stappen ‘no steps, no glory’

Met dit project willen we zoveel mogelijk medewerkers in beweging krijgen en dagen. We dagen hen uit om samen met de collega’s te gaan voor het hoogste aantal stappen in drie maanden. Elke deelnemende collega streeft ernaar om 10.000 stappen per dag te zetten. Samen proberen we elkaar in beweging te zetten: wandelmeetings, even stretchen tijdens de lunch, staand vergaderen …

Eet je gezond

We zorgen voor een structurele, organisatiebrede aanpassing: we willen het bewustzijn over gezonde keuzes versterken door het goede voorbeeld te geven. Zo kunnen we op vergaderingen alternatieven voor broodjes voorzien, op recepties ook een mocktail of alcoholvrij alternatief aanbieden …  Maandelijks voorzien we een affiche die een thema uitlicht met tips en weetjes. We zorgen ook voor concrete acties zoals in februari onze deelname aan Tournée Minérale. Onze diëtistes zullen ons tijdens Gezond & Wel bijstaan met maandelijke tips. Ze zorgen bovendien voor handige weekmenu's boordevol inspiratie en recepten. 

Haalbare acties

We kunnen niet van vandaag op morgen ons gedrag veranderen. Daar is tijd voor nodig. Een geleidelijke aanpak is wel mogelijk. We hopen zo gestaag samen te werken aan een gezondere levensstijl en 2020 is nog maar het begin ...

Bekijk ook

Jobs en stages, thuisverpleging, thuisverpleegkundige

Jobs & stages

Op zoek naar een afwisselende, dynamische job of stage als thuisverpleegkundige? Dan ben je bij het Wit-Gele Kruis aan het juiste adres!

© 2019 Wit-Gele Kruis