Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

"Het deed deugd om de bezorgdheid van de koningin te voelen."

09 april 2020

Verpleegkundige Cindy Apers kreeg donderdag een bijzonder telefoontje. Koningin Mathilde belde Cindy tijdens haar ronde op om haar in deze zware tijden een hart onder de riem te steken. “Een warm gesprek dat kracht geeft om voort te doen,” aldus de thuisverpleegkundige uit Stekene.

Cindy Apers uit Stekene werkt al 22 jaar als verpleegkundige voor Wit-Gele Kruis. Momenteel staat ze op een cohortlijst met enkel COVID19-patiënten. “Om 10 uur – tijdens de zorg – kreeg ik een oproep van onze koningin”, vertelt Cindy. “Ik wist al via onze communicatiedienst dat ze mij ging bellen, maar ik was toch wat zenuwachtig om op te nemen.”

Ook mentale ondersteuning

“Het gesprek verliep heel vlot en warm, en duurde langer dan verwacht”, vult Cindy verder aan. “Onze koningin nam uitgebreid de tijd om met mij en mijn patiënte te spreken. Ze bleek heel goed op de hoogte van medicatie en dergelijke, en is zich heel bewust van de kwetsbaarheid van onze patiënten.”

De koningin toonde zich ook bezorgd omtrent het mentale welzijn van de thuisverpleegkundige. “Zeker op de cohortlijsten is ondersteuning broodnodig. Kunnen ventileren is voor mij heel belangrijk. Als thuisverpleegkundige ben je alleen op de baan, maar sta je er gelukkig niet alleen voor. Vanuit onze organisatie krijgen we veel steun: via video conferencing, door telefoontjes met onze verantwoordelijke, met de collega’s… Uit het gesprek blijkt dat de koningin echt wel weet dat het voor ons emotioneel niet te onderschatten is. Het deed deugd om deze bezorgdheid te voelen, en geeft kracht om verder te doen!”

Goede band

Wit-Gele Kruis en het koningshuis hebben een goede band. De koningin bezocht de hoofdzetel van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen in Ledeberg in 2017 voor ons 80-jarig jubileum. Het koningshuis stelde zelf de vraag om met een thuisverpleegkundige te bellen. Onze koningin wilde horen hoe het er in deze crisis aan toe gaat op het terrein, zowel bij de verpleegkundigen als bij patiënten.

Over Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is de grootste organisatie voor thuisverpleging in Vlaanderen en verzorgt maandelijks meer dan 17.000 patiënten. Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen – al 80 jaar een vaste waarde in de thuisverpleging – is gespecialiseerd in wondzorg, diabetes, palliatieve zorg, stoma- en incontinentiezorg, psychiatrische zorg, geriatrie, ergonomie en ethisch zorg verlenen. Als expert in thuisverpleging verlenen we zorg op maat volgens de strengste kwaliteitsnormen en de meest recente verpleegkundige technieken.  Innovatie en bijscholing zijn de drijfveren van onze meer dan 1600 medewerkers, die in nauw contact staan met lokale huisartsen, ziekenhuizen, woonzorgcentra en mantelzorgers.

© 2019 Wit-Gele Kruis