Koning Filip en koningin Mathilde met jonge medewerkers in de thuiszorg Koning Filip en koningin Mathilde met jonge medewerkers in de thuiszorg

Koning en koningin ontvangen thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis

Vlaanderen

Vier thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis werden door de koning en koningin ontvangen op het Kasteel van Laken. Ze spraken er over hun job, uitdagingen in de zorg en de evolutie binnen de thuisverpleging. 

Unieke locatie

Dineren in een kasteel, en dat in het bijzijn van een koning en koningin. Niet veel mensen kunnen dat zeggen. Margaux, Thomas, Sofie en Ibrahim sinds kort wel. Zij werden door het Koninklijk Paleis geselecteerd om deel te nemen aan een jongerendiner over thuiszorg. Samen met een 30-tal andere collega's uit de zorg schoven de vier thuisverpleegkundigen mee aan tafel. 

Margaux Reulens is thuisverpleegkundige in Tessenderlo en referentieverpleegkundige pijn, oncologie en palliatieve zorg. Margaux was verrast door de eigen ervaring die koningin Mathilde had in de thuiszorg: "Aan tafel zat er nog één genodigde tussen de koningin en mij. Ik was een beetje zenuwachtig maar ze deed er alles aan om ons op ons gemak te stellen. Onze koningin heeft een bijzonder gevoel voor thuiszorg: als logopediste deed ze vroeger zelf ook huisbezoeken, bijvoorbeeld om oefeningen te doen met een patiënt die keelkanker had."

Dat vindt ook Thomas De Rous, thuisverpleegkundige in Brugge. "Ik heb een heel aangenaam gesprek gehad met de koning en koningin over onze werking en de evoluties in de thuiszorg. Zo stelden ze vragen over de zorgen die we geven aan onze patiënten, maar ook over eenzaamheid bij bepaalde patiënten en hoe we hiermee omgaan als thuisverpleegkundigen. Ze waren oprecht geïnteresseerd in ons werk."

Sofie Moens is naast thuisverpleegkundige in Heist-op-den-Berg ook verantwoordelijk voor de inscholing en begeleiding van nieuwe collega's. Ze vertelde de koning en koningin hoe ze haar enthousiasme en aandacht voor warme en kwaliteitsvolle zorg doorgeeft aan jonge en nieuwe verpleeg -en zorgkundigen. "Ik kon tijdens het aperitief spreken met de koningin en ik heb van mijn dessert mogen genieten naast de koning. Ik vond het tegelijkertijd indrukwekkend en gezellig. Je wordt natuurlijk niet elke dag op het paleis ontvangen, maar het koningspaar stelde ons echt op ons gemak. Ze zijn ook duidelijk goed op de hoogte van wat er leeft binnen de thuisverpleging. We spraken over heel uiteenlopende onderwerpen zoals dementie, palliatieve zorgsituaties, maar ook over eenzaamheid."

Maar ook Ibrahim Bouam was dankbaar dat hij deze unieke ervaring mocht meemaken. Ibrahim is referentieverpleegkundige palliatieve zorg en oncologie in Vlaams-Brabant. "Ik was in het begin heel zenuwachtig. Dat was helemaal niet nodig. Het was gewoon een leuk babbeltje doen. Ik heb veel kunnen zeggen en het was interessant om alle zorgverleners hun werkwijze te horen. De koning en koningin waren heel geïnteresseerd in palliatieve zorg, dit werd meermaals door hen aan de tafels bevraagd."

Terug naar overzicht