mastitis borstvoeding mastitis borstvoeding

Mastitis? Vergeet de vroedvrouw niet!

Limburg

“Ik voelde me nog nooit zo slecht” typeert hoe ziek een borstvoedende mama zich voelt bij een borstontsteking. Niet alleen stoppen vele getroffen moeders met de borstvoeding, maar ook 5 tot 11% loopt het risico een borstabces te ontwikkelen. Zowel de huisarts als de vroedvrouw-lactatiekundige kunnen hier een belangrijke rol in spelen. 

Behandeling

3 tot 33% van alle borstvoedende mama’s krijgt een mastitis. De laatste richtlijnen geven aan dat er geen afwachtende houding mag aangenomen worden indien er bij een (vermoedelijke) mastitis tepelkloven aanwezig zijn. 

Maar, vergeet de vroedvrouw niet! 

Naast het opstarten van een curatieve behandeling voor de mastitis kan je een vroedvrouw-lactatiekundige inschakelen die helpt bij het zoeken naar de oorzaak en het bijsturen van het borstvoedingsmanagement.

Waarom een vroedvrouw inschakelen bij mastitis?

Een vroedvrouw-lactatiekundige kan de antibioticatherapie ondersteunen door te werken op verschillende pijlers: 

  • De oorzaak: De vroedvrouw gaat op zoek naar een mogelijke aantoonbare oorzaak. Ligt een verkeerde aanhaptechniek van de baby aan de basis van de tepelkloven? Is er sprake van een afgeklemd melkkanaal of een overstimulatie? 
  • Bevorderen van het ledigen van de borst: De vroedvrouw legt samen met de mama de baby aan, leert een borstmassage aan of geeft eventueel meer informatie over kolven.
  • Praktische tips: Dankzij specifieke kennis en ervaring kent de vroedvrouw praktische tips om de lokale pijn te verlichten en eventueel de verminderde melkproductie terug te stimuleren.

Hoe werkt het?

Het merendeel van onze vroedvrouwen behaalde een diploma lactatiekunde en is dus gespecialiseerd in aandoeningen zoals mastitis. Wanneer je belt naar het vroedvrouwenteam van Wit-Gele Kruis Limburg, start een vaste vroedvrouw uit die regio de volgende dag met de zorg bij jouw patiënt.

Derdebetalersregeling

Onze vroedvrouwen werken met een derdebetalersregeling. Elk ziekenfonds betaalt de zorg van de vroedvrouw volledig terug. Voor de ouders zijn er geen bijkomende kosten. 

Info en (aan)vragen

Kathleen Vanholen
Coördinator vroedvrouwenteam
089-36 00 85
vroedvrouwen@limburg.wgk.be
www.witgelekruis.be/vroedvrouwen

Terug naar overzicht