Odisee-studenten nemen thuisverpleging over

Oost-Vlaanderen

Primeur bij het Wit-Gele Kruis in Lebbeke. Drie studenten Verpleegkunde van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas sluiten er donderdag een bijzondere stage af. Leerwerkplekken bestaan al enkele jaren in zorginstellingen, maar in de thuisverpleging was dit de eerste keer. De drie studenten namen zelfstandig een ronde op zich, organiseerden samen hun werkuren, kregen een auto en telefoon ter beschikking en gingen na een eerste opleiding en begeleiding, volledig zelfstandig aan de slag. Met de nodige professionele begeleiding van het Wit-Gele Kruis natuurlijk.

Primeur in de thuisverpleging

"In het stageconcept ‘leerwerkplaats’ nemen studenten Verpleegkunde een afdeling in een zorginstelling volledig zelfstandig over," vertelt Renée Heyrman, docent Verpleegkunde aan hogeschool Odisee: "Drie van onze studenten Verpleegkunde hebben dit concept nu toegepast als thuisverpleegkundigen bij het Wit-Gele Kruis in Lebbeke. Ook hier moesten ze het als team aanpakken, gingen ze kijken hoe ze de zorg best konden organiseren en gingen ze zelfstandig te werk, met natuurlijk de nodige deskundige begeleiding en bijsturing van de collega's van het Wit-Gele Kruis."

Meer dan verpleging

Teamcoach Lieve Van Gucht van het Wit-Gele Kruis: "De studenten hebben de job van thuisverpleegkundige helemaal overgenomen. En ze hebben meteen ondervonden dat die job verder gaat dan alleen verpleging. Ze moesten natuurlijk de patiënten en de zorgen leren kennen, maar er komt veel meer bij kijken: contact met de huisartsen, mantelzorgers, kennis van RIZIV… Ook maakten ze kennis met de complexiteit van thuiszorg. Het lijkt soms eenvoudig om een toiletzorg te doen, maar tijdens die zorg kan de patiënt jou een euthanasievraag stellen, je kan geconfronteerd worden met verwaarlozing… Daarnaast hebben ze ook “achter de schermen” meegedraaid. Ze hebben met ons als teamcoach meegelopen, met het gespecialiseerd team, ze hebben de opleidingen voor nieuwe medewerkers meegevolgd, de planning mee opgemaakt… En ze hebben dat fantastisch gedaan!"

Ook planningsbegeleiders Sally Claessens en Joost Moeyaert van het Wit-Gele Kruis vonden de leerwerkplek een verrijking: "De studenten waren heel matuur en we zijn zeker vragende partij om hier verder mee te gaan. Het vraagt natuurlijk ook heel wat van onze collega’s: ze moeten vertrouwen hebben in elkaar en in de studenten, en kunnen loslaten. Ook is het belangrijk dat onze collega’s voldoende kunnen en willen argumenteren waarom ze bepaalde handelingen stellen. Maar ook zij ervaarden dit als een absolute meerwaarde."

Met de glimlach aan het werk

Odisee-studente Verpleegkunde Niamh Bals kijkt met veel voldoening terug op deze stage: "Na een opleiding en een week observatie, hebben we als teampje beslist om een vaste ochtendtoer te doen. We merkten dat patiënten willen wennen aan één vast gezicht en geen drie nieuwe gezichten. In het begin werden we naar de patiënten gevoerd. De patiënten vonden dit amusant om te zien. Hun vaste verpleegkundige werd vervoerd naar hun werk. Zalig toch! We leerden het gespecialiseerde team en het diabetesteam kennen.  Dit heeft me  doen twijfelen om me na mijn opleiding verder te specialiseren.

Wat me het meeste is bijgebleven aan deze stage is dat elke patiënt een glimlach op hun en op onze gezichten kan toveren voor, tijdens en na de verzorging. Je wordt zo hartelijk verwelkomd in hun vertrouwde omgeving. Door de professionele begeleiding die we kregen, heb ik nu ook geen schrik meer om personen met dementie te verzorgen. Ik heb leren aanvoelen wat op dat moment belangrijk is voor de patiënt en er op leren inspelen.

Het was een speciale stage, met vermoeiende dagen, maar met zoveel voldoening. Als thuisverpleegkundige moet je zelfstandig kunnen werken. Ik ben enorm dankbaar dat ik me mocht verdiepen in deze job en in de werking van het Wit-Gele Kruis."

Op donderdag 8 december, om 15u, na het laatste werkoverleg, zit deze unieke stage er op.

----

Over Wit-Gele Kruis  

Wit-Gele Kruis is de grootste organisatie voor thuisverpleging in Vlaanderen. Wit-Gele Kruis – al 85 jaar een vaste waarde in de thuisverpleging – is gespecialiseerd in wondzorg, diabetes, palliatieve zorg, stoma- en incontinentiezorg, psychiatrische zorg, geriatrie, ergonomie en ethisch zorg verlenen. Als expert in thuisverpleging verlenen we zorg op maat volgens de meest recente verpleegkundige technieken. Warme zorg is de drijfveer van onze meer dan 6900 medewerkers, die in nauw contact staan met lokale huisartsen, ziekenhuizen, mantelzorgers en andere zorgpartners.  

Meer info: Annelies Vermandel - Verantwoordelijke communicatie en marketing Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen - 0477 25 43 60

Terug naar overzicht