Opstarttraject diabetes
Sinds 1 januari 2024 vervangt het opstarttraject diabetes het voortraject diabetes. U als huisarts speelt hierin een centrale rol. Afhankelijk van de behoeften van de patiënt kan u bovendien andere zorgverleners inschakelen. We zetten hieronder nog eens alle relevante info op een rij.
Uitbreiding vergoedingen
Het RIZIV breidde sinds 1 januari 2024 een aantal vergoedingen uit, zowel voor personen met beginnende als gevorderde diabetes:
- Het remgeld voor het jaarlijks preventief mondonderzoek bij de tandarts valt weg.
- Het remgeld voor jaarlijks twee verstrekkingen podologie (vanaf risicogroep 1) valt weg.
- Het remgeld voor jaarlijks twee verstrekkingen diëtetiek (voedingsadvies) valt weg.
- Diabeteseducatie is nu gratis voor álle personen met diabetes type 2 in een opstarttraject diabetes, ongeacht de leeftijd en de risicofactoren.
Voor alles behalve het preventief mondonderzoek bij de tandarts is een voorschrift van u als huisarts vereist. U kan hiervoor eventueel ons voorschrift voedingsadvies (PDF, Word) en het educatievoorschrift (PDF, Word) gebruiken.
We maakten voor u een handig overzicht van de verschillende diabeteszorgsystemen in België met bijkomende begeleiding en voordelen voor de patiënten.
Voorwaarden diabeteseducaties
Aangezien de kwaliteit van de diabeteseducaties erg belangrijk is, werd de rol van diabeteseducator binnen het opstarttraject in beperkte mate versterkt: ten minste een van de vier sessies moet worden uitgevoerd door een erkend diabeteseducator.
- Diabeteseducatoren volgen min. 15u diabetesvorming per jaar.
- Zorgverleners die de andere sessies kunnen uitvoeren, volgen min. 2u diabetesvorming per jaar. Het gaat hierbij om apothekers, diëtisten, kinesisten en verpleegkundigen die geen diabeteseducator zijn.
Wat kan Wit-Gele Kruis van Antwerpen voor u betekenen?
Zowel voor de diabeteseducaties als voor de dieetconsultaties (voedingsadvies) kan u bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen terecht. Onze verpleegkundige diabeteseducatoren en diëtist-educatoren scholen zich continu bij en staan klaar om uw patiënten te begeleiden.
Na afronding van de voorgeschreven sessie bezorgen zij u altijd een verslag, zowel via de post als via de eHealthbox en mijnWGK.
Aanvraag opstarttraject diabetes
Het opstarttraject diabetes faciliteert vroegtijdige zorg voor mensen met diabetes type 2 vanaf het begin van de ziekte. Als huisarts kan u dit traject via volgende nomenclatuurnummers aanvragen van zodra de diagnose type 2 gesteld wordt:
- 400374 voor prestatiegerichte praktijken
- 400396 voor medische huizen met forfaitaire tegemoetkoming.
Laatste ontwikkelingen
- Om de administratieve belasting voor huisartsen te beperken, streeft men ernaar om tegen 2026 het opstarttraject diabetes automatisch verlengbaar te maken waardoor het niet meer jaarlijks opnieuw aangevraagd moet worden.
- De digitalisering van een aangepast zorgprotocol in het medisch dossier is nog in ontwikkeling.
- Het vereenvoudigen van het voorschrijven van geneesmiddelen vanaf het opstarttraject diabetes is ondertussen voorzien.

Contact
Voor aanvragen met betrekking tot diabeteseducaties kan u rechtstreeks contact opnemen met onze diabeteseducatoren. Ook kan u de coördinator van onze diabeteseducatoren, Els Broeckx, steeds contacteren via 0497-51 92 46 of els.broeckx@wgkantwerpen.be.
Meer info
Bijkomende informatie over het opstarttraject vindt u terug op volgende websites: