URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/palliatieve-thuiszorg-verandering

Palliatieve thuiszorg in verandering

Antwerpen

De Vlaamse overheid werkt volop aan een hervorming van de palliatieve zorg. De ambitie? Toegankelijke, doelgerichte en kwaliteitsvolle palliatieve zorg voor elke burger, met een duidelijke rolverdeling tussen de eerste lijn en gespecialiseerde begeleiding. Maar wat betekent dat concreet voor de huisarts en thuisverpleegkundige aan het bed van de patiënt?

Onderzoek en opiniestuk in Huisarts Nu

Twee recente bijdragen in Huisarts Nu nemen die vraag op en vullen het beleidsdebat aan met praktijkervaring én cijfermateriaal. Ze werden geschreven door huisartsen Stijn Boenders en Luc Seuntjens, directeur zorgbeleid van Wit-Gele Kruis van Antwerpen, Stef Peeters, en zijn collega Luc Van Leemput, stafmedewerker palliatieve zorg en dementie. Deze publicaties komen er niet toevallig nu: de geplande hervorming van de palliatieve zorg is ambitieus, maar mist wetenschappelijke onderbouwing van hoe het huidige werkmodel in Vlaanderen precies functioneert. Ons onderzoek en opiniestuk wil die leemte opvullen.

De huidige praktijk van palliatieve zorg

Het artikel ‘Hoe verloopt palliatieve thuiszorg in de praktijk?’ (Huisarts Nu Tijdschrift - Hoe verloopt palliatieve thuiszorg in de praktijk? | Domus Medica) onderzoekt hoe vaak en wanneer multidisciplinaire begeleidingsequipes betrokken worden. De analyse van een dataset van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen toont aan dat veel palliatieve zorg vandaag al opgenomen wordt binnen de reguliere eerste lijn, vaak zonder palliatief statuut – en dus ook zonder automatische toegang tot gespecialiseerde ondersteuning.

Inschakeling palliatieve begeleidingsequipes

In het opiniestuk 'Wanneer gespecialiseerde palliatieve zorg inschakelen?' (Huisarts Nu Tijdschrift - Wanneer gespecialiseerde palliatieve zorg inschakelen? | Domus Medica) wordt de plaats van de huisarts en thuisverpleegkundige als spil in palliatieve zorg benadrukt. Multidisciplinaire begeleidingsequipes worden gepositioneerd als coach en partner bij complexe zorgvragen, niet als standaardvervanger.

Terug naar overzicht