COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Reportage: thuisverpleging in coronatijd

26 juni 2020
Thuisverpleging in coronatijd

Zonder uitzondering werd in de zorgsector hard gewerkt en werden mooie dingen gerealiseerd. Ook in de thuisverpleging had de coronapandemie een grote impact. We vonden onszelf opnieuw uit, herorganiseerden inderhaast processen en diensten, smeedden mooie samenwerkingsinitiatieven en deden wat nodig was voor onze patiënten… De media werden overspoeld met beeldmateriaal, veelal gemaakt in ziekenhuizen. Als Wit-Gele Kruis wilden we ook de impact van deze periode in de thuisverpleging documenteren. Het resultaat zijn 6 filmpjes die elk een inkijk geven in een ander aspect. Een aanrader!

Cruciale voorsprong door accreditatie

Een andere zorgcontext en wendbaar omgaan met wijzigende beschikbaarheid en soorten beschermingsmaterialen… Dat betekende ook in sneltempo schrijven, herschrijven en implementeren van procedures. In 2018 behaalde het Wit-Gele Kruis Limburg het NIAZ/Qmentum-kwaliteitslabel. Dankzij die voorsprong was de organisatiecultuur doordrongen van het belang van veilig werken en waren onze medewerkers het gewoon om procedures naadloos op te volgen. Want als je huis overhoop staat in een crisis, verlies je cruciale tijd in orde te scheppen.

Samenwerking en ondersteuning

Dankzij onze schaalgrootte, kennis en kunde konden we ook elders ondersteunen: in het schakelzorgcentrum van Sint-Truiden, in de gemeenschappelijke cohortrondes met zelfstandige verpleegkundigen en diensten voor thuisverpleging, in woonzorgcentra, triagecentra … In de instellingen voor personen met een beperking waren we al langer actief, maar werd onze rol des te belangrijker.

Deze noodgedwongen samenwerkingen waren voor alle partijen een verrijking. We nemen dit mee en bekijken met onze partners waar wel elkaar in de toekomst verder kunnen ondersteunen. 

Reportage

We documenteren deze disruptieve periode en stuurden - onder strenge veiligheidsvoorwaarden - een reporter mee op pad in verschillende settings. Volg het Wit-Gele Kruis via sociale media om de alle reportages te bekijken. Wekelijks komen er nieuwe filmpjes bij.

  1. de gewone verpleegronde: Wat was de impact voor onze verpleegkundigen en patiënten? (bekijk reportage »)

  2. de cohortronde: Seyit Ardogan (verpleegkundige) vertelt over zijn werk bij besmette patiënten (bekijk reportage »)

  3. ondersteuning in een woonzorgcentrum (bekijk reportage »)

  4. ondersteuning in een instelling voor personen met een mentale beperking (weldra beschikbaar)

  5. ondersteuning in het schakelzorgcentrum (weldra beschikbaar)

  6. reorganisatie van de ondersteunende diensten: crisiscel, logistieke stromen, hou-vastlijn… (weldra beschikbaar)

© 2019 Wit-Gele Kruis