Strategische keuzes scheppen duidelijkheid over zorgprioriteiten

Limburg

Nu en dan is het nodig om een stap achteruit te zetten en te kijken naar waar we staan. Waar we beter kunnen. Waar de noden veranderen. En hoe we dat gaan aanpakken.  Met het oog op 'beter' en 'future proof' herbeken we onze strategie.

Geluisterd naar stakeholders

Dat hebben we niet alleen gedaan. We hebben onze stakeholders, en dus ook patiënt, mantelzorger en huisarts, bevraagd en kritisch naar onszelf gekeken.  Met wat we daaruit hebben geleerd, hebben we enkele strategische doelstellingen uitgewerkt die bijdragen aan onze vernieuwde missie en visie. 

Aangepaste missie

‘Samen warme kwaliteitsvolle zorg aan huis’ is de hernieuwde missie van Wit-Gele Kruis Limburg. Het woord voegden we toe. Want de samenwerking met de patiënt, mantelzorgers en zorgpartners binnen en over de grenzen van de eerste lijn is noodzakelijk en we willen hier nog veel meer op inzetten. In de coronapandemie is gebleken hoe belangrijk deze samenwerking is. De patiënt kan er alleen maar wel bij varen.

What's in it for the doctor?

Thuisverpleegkundige als sparringpartner

Een goede communicatie tussen thuisverpleegkundige en arts zorgt voor een betere ondersteuning van de arts, minder klinische fouten, een betere patiëntveiligheid en een efficiëntere zorgverlening in het algemeen. We zetten in op een kortere communicatielijn tussen het wijkteam van een patiënt en zijn/haar huisarts. Digitale tools zoals het elektronisch verpleegdossier en mijnWGK worden grondig aangepakt en future proof gemaakt. Hierdoor kan informatie in de toekomst nog beter gedeeld worden en toegankelijk gemaakt. De applicatie mijnWGK werd als mijnThuisverpleging al opengesteld voor andere zorgpartners. iMens bijvoorbeeld, gaat ermee aan de slag.

Verschuiving van ziekenhuiszorg naar zorg aan huis

Complexe en specialistische zorgen die traditioneel in het ziekenhuis werden geboden, zoals negatieve druktherapie en oncologische zorg, worden almaar meer in de thuisomgeving opgenomen. Op die manier worden ziekenhuisopnames verkort of zelfs voorkomen. Om de best mogelijke zorg te kunnen bieden, werken de  verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis Limburg samen met ziekenhuizen, specialisten en huisartsen. 

Innovatie

De tools waarmee we vandaag werken, waren de innovaties uit het verleden. Als organisatie zullen we meer inzetten op innovatieve toepassingen. Deze hebben enerzijds als doel de kwaliteit van de zorg en het leven voor de patiënt thuis te verbeteren. Maar even belangrijk: innovatieve zorgoplossingen geven ons de mogelijkheid om efficiënter om te gaan met het tekort aan zorgpersoneel. Denk aan zorg op afstand, telemonitoring … We participeren in diverse projecten met andere zorgpartners, kennisinstellingen,  overheden en de bedrijfswereld in functie van versterking, verbetering en uitbreiding van onze dienstverlening.

Delen van expertise

Van “samen” worden we allemaal beter. Het Wit-Gele Kruis trekt zonder voorbehoud de kaart van de samenwerking. In de uitbouw van samenwerkingsverbanden zoals het consortium thuisverpleging Limburg dat bij noodzaak ontstond in de schoot van de pandemie. Ook na de pandemie zullen we hierin verder investeren. Op het verlanglijstje staat een expertisecentrum waarin kennis en kunde intern maar ook extern aan zorgpartners ter beschikking gesteld wordt. We halen die kennis waar nodig ook graag bij partners. Ook bij onze belangrijkste partner: de patiënt zelf. Het pas opgerichte patiëntenpanel is de eerste stap in een proces om de participatie van patiënten en mantelzorgers in alle aspecten van ons zorgaanbod ruimte te geven.

Terug naar overzicht