Patiënt laat zijn gezondheidsparameters meten met behulp van een gezichtscan via een tablet Patiënt laat zijn gezondheidsparameters meten met behulp van een gezichtscan via een tablet

Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis meten gezondheidsparameters van hun patiënten via gezichtsscan

Regelmatig moeten thuisverpleegkundigen vitale gezondheidsparameters, zoals bloeddruk en hartslagfrequentie, van hun patiënten meten. Deze handelingen nemen momenteel best veel tijd in beslag omdat dit manueel 1 voor 1 opgenomen wordt. Via een pilootproject met de IntelliProve gezichtsscanning kan dit nu in een tijdsspanne van enkele seconden gebeuren. Hierdoor komt tijd vrij voor de verpleegkundige om andere kwaliteitsvolle zorg te geven aan de patiënt. Ook op praktisch vlak, zoals gemak of automatische registratie van de parameters, zijn er heel wat voordelen. De patiënten zijn alvast onder de indruk van deze nieuwe ondersteunende technologie. Voor hen is dit namelijk ook een pak comfortabeler.

Slimme en eenvoudige gezichtsscan

Tamara Dewaele, hoofdverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis Roeselare: “De gezichtsscanning kan de verpleegkundigen ondersteuning bieden op diverse vlakken. Niet alleen komt er tijd vrij om meer met de patiënt en zijn echte verzorging bezig te zijn, alle parameters worden nu ook direct geregistreerd en kunnen in de toekomst doorgestuurd worden naar ons digitaal verpleegdossier. Er is minder kans op administratiefouten of opvolging van toestellen die nu niet langer meegenomen en onderhouden moeten worden.”

De medische softwaretechnologie van IntelliProve kan op basis van een optische gezichtsmeting de vitale gezondheidsparameters nauwkeurig bepalen. Gebruik makende van een combinatie van nieuwe technologieën als ‘signal processing’ (dataverwerking) en ‘computer vision’ (beeldanalyse) worden parameters, zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofsaturatie en ademhaling gemeten met een camera. Dit gebeurt door de camera van een smartphone of tablet gedurende een 20-tal seconden te richten op het gezicht van de patiënt.

Wit-Gele Kruis verpleegkundigen kregen in een eerste succesvolle fase van het project reeds zelf de kans om biometrische gegevens te meten via deze innovatieve technologie. Op dit moment wordt er in een tweede fase bekeken in welke omstandigheden deze software gebruikt kan worden in een thuissituatie bij hun patiënten.

Johan Vanhulle, patiënt bij Wit-Gele Kruis: “Het is ongelofelijk wat allemaal mogelijk is vandaag de dag. Mijn thuisverpleegkundigen zijn allemaal super en ik ben altijd blij dat ze een babbeltje met me maken. De gezichtsmeting via de tablet wijst zichzelf eigenlijk uit en verloopt wel goed, maar zal natuurlijk nooit mijn echte verpleegkundigen kunnen vervangen en dat is zeker ook niet de bedoeling hebben ze me verzekerd.”

 

Ondersteuning voor thuisverpleegkundigen

Joeri Tulkens, CEO en mede-oprichter bij IntelliProve: “Wij zijn heel enthousiast over onze samenwerking met het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Het is mooi om te zien hoe onze technologie zijn weg vindt naar de patiënt in een thuiszorg setting. Door constante feedback van de zorgverleners hebben we een gebruiksvriendelijk product kunnen bouwen met een enorme meerwaarde voor zowel de verpleegkundige als patiënt.

Momenteel wordt de technologie verder verfijnd en medisch gecertificeerd waarbij klinische validatie samen met het Wit-Gele Kruis cruciaal is.

Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en Antwerpen staan mee in voor de financiering van deze start-up, samen met imec.istart en andere privé-investeerders. Daarnaast werd IntelliProve door VLAIO een subsidie toegekend om hun optische software verder te ontwikkelen.

 

Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.

 

Over IntelliProve

IntelliProve is een snelgroeiende HealthTech start-up gevestigd in Gent, België. Het bedrijf werd opgericht in 2021 en ontwikkelde een technologie die binnen enkele seconden nauwkeurig gezondheidsparameters kan bepalen, op basis van een optische meting van het gezicht. De technologie is ontwikkeld samen met grote Belgische zorginstellingen zoals IDEWE en Wit-Gele Kruis. Op technisch gebied heeft IntelliProve een samenwerkingsverband met onder meer de Technische Universiteit Delft, de autoriteit binnen Europa als het gaat om signaalverwerking (de technologie die het hart van de software vormt). IntelliProve brengt een dynamisch team van wetenschappers, artsen en ingenieurs samen en lanceerde hun eerste product met succes in 2023.

Meer informatie via

Terug naar overzicht