Verpleegkundigen en medewerkers worden opgeleid om te reanimeren en het AED te gebruiken

Vlaanderen

Afbeelding verwijderd.Vandaag publiceert het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) het rapport ‘Het gebruik van automatische externe defibrillatoren door toevallige omstaanders’. Het rapport stelt dat de openbare AED’s een beperkte impact hebben op het sterftecijfer door hartstilstand. De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis zijn opgeleid om in noodsituaties te kunnen handelen. Snel handelen is de boodschap, aarzel niet en vraag om hulp. Per minuut daalt de overlevingskans met 10 %.

Dagelijks zijn er thuisverpleegkundigen in alle straten van Vlaanderen aanwezig. Door de herkenbare auto’s en uniformen kunnen zij aangesproken worden en optreden als zorgprofessional in een noodsituatie.

De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen zijn opgeleid en worden voortdurend bijgeschoold om reanimatietechnieken toe te dienen, denk aan hartmassage en mond-op-mondbeademing. Ook in de afdelingen van de organisatie zijn er toestellen voorzien waarop de verpleegkundigen kunnen oefenen.

Indien je een dergelijke noodsituatie ziet gebeuren bel dan onmiddellijk 112 en vraag om hulp.

Als er verpleegkundigen in de buurt zijn, doe dan een beroep op hen.

 

Praktisch

Voor meer informatie neem contact op met:

Lisa De Pelsmaeker - Stafmedewerker Communicatie

E-mail: lisa.de.pelsmaeker@vlaanderen.wgk.be

T. 02-739 35 11

Terug naar overzicht