COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Vroedvrouwen Wit-Gele Kruis Limburg winnaar Mammae-borstvoedingsaward

23 februari 2018
Mammae-borstvoedingsaward voor vroedvrouwen Wit-Gele Kruis Limburg

Op 20 februari werd de Borstvoedingsaward uitgereikt aan het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele kruis Limburg. Mammae moedigt met deze award mensen aan die borstvoeding in een positief daglicht zetten. Naast pakkende verhalen van mama’s ontvingen ze ook vele nominaties voor mensen die achter de schermen hun best doen om borstvoeding vlot te laten verlopen, zoals vroedvrouwen, lactatiekundigen, vrijwilligers, papa’s, ziekenhuispersoneel … Deze nominaties laten zien hoe belangrijk de omgeving is voor een borstvoedende mama.

“Door deze verhalen naar buiten te brengen, dragen we ons steentje bij aan de promotie van borstvoeding. Uit de reacties blijkt dat dit motiverend werkt en mama’s aanmoedigt om langer te kiezen voor borstvoeding,” zegt Martine Boonen, het gezicht achter Mammae.

En de award gaat naar…

Het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis Limburg sleepte de organisatie-award in de wacht.

Kathleen Vanholen, coördinator vroedvrouwenteam Wit-Gele Kruis Limburg, verwoordde het zo: “Het zijn vroedvrouwen met enthousiasme, gedrevenheid en betrokkenheid bij elke mama en baby. Ze zijn altijd bereikbaar voor de gezinnen die ze begeleiden. Professioneel leggen ze de lat hoog. Hun zorg is afgestemd op de behoefte van elk jong gezin. Ze begeleiden borstvoedende mama's na hun thuiskomst uit het ziekenhuis met praktische tips en een schouderklopje als het eens niet zo vlot gaat! Kortom, met het hart op de juiste plaats! En dat voel je!”

Mama’s nomineerden

De winnaar van de award wordt bepaald door de mama’s zelf. Via een bericht in de sociale en andere media, werden mama’s opgeroepen om hun kandidaat te nomineren. Heel wat mama’s nomineerden dus de Wit-Gele Kruisvroedvrouwen:

  • "Ze waren mijn warm nest na de bevalling."
  • "Ik ben de eerste van mijn vriendinnen die borstvoeding geeft, bij mijn vroedvrouw kon ik terecht met mijn vragen."
  • "Het gaf mij rust dat ik wist dat mijn vroedvrouw straks kwam. Als ik een dringende vraag had, kon ik haar ook altijd bereiken.”
  • “Als haar collega kwam, zei zij net hetzelfde. Dat was voor mij heel belangrijk.”
  • “Mijn vroedvrouw ondersteunde mij en zorgde ervoor dat ik over de eerste moeilijke momenten heen kwam. Ik geef mede dankzij haar nu al 4 maanden borstvoeding.”
  • “Ze betrok ook mijn man. Dat vond ik belangrijk.”

Cijfers vroedvrouwen Wit-Gele Kruis Limburg

  • 36 vroedvrouwen
  • waarvan 25 lactatiekundigen
  • 3.706 kraamvrouwen (2017)

Het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis ziet jaarlijks het aantal mama’s dat beroep op hen doet, toenemen. “Het is nog wachten op de officiële geboortecijfers van het SPE (Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie) maar in 2017 kwamen de Wit-Gele Kruisvroedvrouwen bij ongeveer 50% van de bevallen mama's in Limburg. 

Over Mammae

Mammae is het Belgische bedrijf van Eva en Martine Boonen. Negen jaar geleden besloten ze een elegante borstvoedingsbeha op de markt te brengen, die discreet borstvoeden mogelijk maakt - ook voor moeders met een maatje meer. Ondertussen groeide het merk uit tot een internationale speler, verdeeld in 10 landen. Mammae is te verkrijgen in zo’n 300 verkooppunten. Het ondernemersduo en hun beha ontvingen ondertussen meerdere awards.

Mammae combineert haar commerciële activiteiten met maatschappelijk engagement. “Breastfeeding on the go” bijvoorbeeld, is een campagne die op lange termijn borstvoeding geven, promoot.

< >

Info

Martine Boonen            
Zaakvoerster Mammae
info [at] mammae.be

Kathleen Vanholen
Coördinator vroedvrouwen Wit-Gele Kruis Limburg
kathleen.vanholen [at] limburg.wgk.be

Ann Vanloffelt
Communicatiemanager Wit-Gele Kruis Limburg
0496-19 42 44 - ann.vanloffelt [at] limburg.wgk.be

Bekijk ook

Vroedvrouw aan huis

Zwangerschap en vroedvrouw aan huis

Zowel tijdens je zwangerschap als na de bevalling helpt een vroedvrouw jou en je baby thuis verder. Ook als alles vlot verloopt, is een regelmatig bezoek van een vroedvrouw nuttig.

© 2019 Wit-Gele Kruis