COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Werkgroep ethiek verwelkomt dr. Frank Buntinx en dr. Inge Adam

27 oktober 2021

We zijn verheugd dokter Frank Buntinx en dokter Inge Adam te verwelkomen in onze werkgroep ethiek. Na de oproep in de vorige nieuwsbrief, stelden zij zich kandidaat om te ondersteunen bij mentale en ethische kwesties in de thuiszorg waartegen onze medewerkers aanlopen. Wij zijn ervan overtuigd dat hun visie als huisarts zal bijdragen aan een zorg waarbij ‘menselijke waardigheid’ voorop staat.

Dokter Frank Buntinx

Dr. Frank Buntinx was jarenlang huisarts in Maasmechelen. Sinds enkele maanden geniet hij van zijn pensioen, maar is nog CRA van woonzorgcentrum Huize Sint-Anna Lanaken.

Doorheen zijn carrière hechtte hij veel belang aan het ethisch handelen van zorgverleners. Hij ziet zijn rol binnen de werkgroep ethiek als een kans om, vanuit zijn rijke ervaring als huisarts, thuisverpleegkundigen een ethisch moeilijke casus te laten zien door de ogen van een huisarts.

Dokter Buntinx bepleit het belang van het overleg tussen huisarts en thuisverpleegkundige. Hij streeft naar een sneller contact, dat gerust informeel en spontaan mag zijn. Zo kunnen zowel arts als verpleegkundige sneller handelen waardoor het probleem van de patiënt minder lang aansleept.

Dokter Inge Adam

Dr. Inge Adam is huisarts in de groepspraktijk ‘Familie-artsen’ te Herk de Stad. Als arts streeft ze ernaar een (h)echt team te vormen met de andere zorgverleners dat elkaar kent en vertrouwt. Het onderling afstemmen van de zorgverlening zal dan efficiënter en meer patiëntgericht gebeuren. 

Ethiek ligt dokter Adam nauw aan het hart. In haar praktijk ervaart ze dagelijks dat ethisch reflecteren nooit ver weg is. Net als elke arts worstelt ze soms met het loslaten van bijvoorbeeld GGZ-patiënten die ze al jarenlang volgt, maar dan toch een andere weg inslaan.

Info en vragen

Heb je nog vragen over de werkgroep ethiek? Contacteer dan Carine Ogiers via carine.ogiers [at] limburg.wgk.be of 0498-58 34 27.

© 2021 Wit-Gele Kruis