COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Wit-Gele Kruis benadrukt belang van kwaliteitslabel in crisistijd

10 september 2020
Kwaliteitslabel telt

De coronacrisis heeft ons als maatschappij, en de gezondheidssector in het bijzonder, veel geleerd. Een belangrijke conclusie die het Wit-Gele Kruis maakt, is dat het behalen van een kwaliteitslabel een zorgorganisatie helpt om een crisis zoals de coronapandemie het hoofd te bieden. Het Wit-Gele Kruis behaalde de voorbije jaren al verschillende kwaliteitslabels en kon daardoor snel schakelen in de coronacrisis.

Een kwaliteitslabel - de ‘medaille’ na een zogenaamd accrediteringstraject - is niet enkel goed voor onze patiënten die daardoor de garantie op kwaliteitsvolle en veilige zorg hebben, het werpt ook zijn vruchten af in crisistijd. In zo een traject worden alle noodplannen, procedures en protocollen van de zorgorganisatie onder de loep genomen en beoordeeld op basis van kwaliteit en haalbaarheid, of het nu gaat over medicatieveiligheid of het uitbreken van een pandemie. Doordat alles zo goed als klaarligt kan de zorgorganisatie snel schakelen bij een crisis.

In 2018 behaalde het Wit-Gele Kruis Limburg het internationale NIAZ-Qmentum-kwaliteitslabel, in 2019 volgde het Wit-Gele Kruis van Antwerpen en eind 2019 kon West-Vlaanderen uitpakken met een diamanten kwaliteitslabel als eerste thuiszorgorganisatie wereldwijd, meteen ook het hoogst haalbare niveau. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren de voorbereidingen volop bezig maar werd de audit uitgesteld omwille van de coronacrisis. Beide provincies waren daardoor ook voorbereid om deze crisis aan te pakken.

Het behalen van zo een label is uiteraard niet het doel op zich. Het Wit-Gele Kruis staat voor kwaliteitsvolle en veilige zorg en zal dat altijd blijven garanderen.

De overheid verplicht geen enkele zorgorganisatie een bepaald kwaliteitslabel te behalen. Daarom nam het Wit-Gele Kruis op eigen initiatief deel aan deze kwaliteitstrajecten. Dirk Broos, voorzitter Wit-Gele Kruis Vlaanderen benadrukt het belang: “Een kwaliteitslabel, dat door een onafhankelijke instantie wordt uitgereikt, geeft duidelijkheid. We weten aan welke normen we moeten voldoen en de neuzen staan allemaal in dezelfde richting. Bovendien toont het label ook aan onze externe partners, zoals ziekenhuizen en andere zorgorganisaties, dat het Wit-Gele Kruis staat voor kwaliteitsvolle en veilige zorg. Hoe beter wij met onze partners kunnen samenwerken, hoe beter voor onze patiënten.

Hoe het Wit-Gele Kruis kwaliteitsvolle thuisverpleging dag in dag uit garandeert? Lees het in ons jaarverslag op www.witgelekruis.be/jaarverslag2019.

 

______

 

Persverantwoordelijke Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vzw
Marie Landsheere
0497-78 25 04
marie.landsheere@​vlaanderen.wgk.be

© 2019 Wit-Gele Kruis