Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Wit-Gele Kruis en CM richten grootste zorgcentrale van het land op

31 januari 2020

Het Wit-Gele Kruis en CM Gezondheidsfonds richten samen een nieuwe zorgcentrale op. Met meer dan 40.000 klanten wordt het de grootste van het land. Met de nieuwe zorgcentrale willen het Wit-Gele Kruis en CM Gezondheidsfonds een antwoord bieden op de toenemende zorgnoden. De nieuwe zorgcentrale biedt oplossingen voor een brede groep van mensen die nood hebben aan zorg of ondersteuning.
 

Compleet aanbod

Wie zorg nodig heeft, wil zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. Vaak kunnen mensen rekenen op familieleden of vrienden om dat mogelijk te maken. Maar uiteraard kunnen mantelzorgers niet altijd aanwezig zijn. Bovendien beschikt niet iedereen over een uitgebreid persoonlijk netwerk dat zorg kan opnemen. De nieuwe zorgcentrale biedt een compleet pakket aan en blijft inzetten op innovatieve toepassingen die de levenskwaliteit van de mensen verbeteren.
Verschillende organisaties bieden oplossingen aan om mensen met een zorgnood te ondersteunen. Het landschap is echter zo versnipperd dat mensen door de bomen niet altijd het bos meer zien. CM en het Wit-Gele Kruis willen met deze samenwerking meer duidelijkheid brengen, zodat mensen steeds kunnen blijven rekenen op kwalitatieve zorgondersteuning.

Personenalarm

Bij de zorgcentrale kunnen mensen onder meer terecht voor een personenalarm. Dat is een zendertje waarmee zij bij problemen meteen in contact komen met een hulpverlener. De zorgcentrale biedt zowel oplossingen voor personen die kunnen terugvallen op mantelzorgers als mensen die een beroep willen doen op de professionele hulpverlening van verpleegkundigen. Op het personenalarm zijn allerlei uitbreidingen mogelijk, bijvoorbeeld rook-, CO- of bewegingsdetectoren. Tegelijkertijd zal de zorgcentrale volop investeren in nieuwe technologieën, zoals dwaaldetectie, monitoring en sleutelsystemen, die veilig thuis wonen steeds beter mogelijk maken.

‘Mensen zullen met de nieuwe zorgcentrale bij één aanbieder terechtkunnen voor een uitgebreid gamma aan veilige en vernieuwende zorgondersteuning’, zegt Dirk Broos, voorzitter van het Wit-Gele Kruis. ‘En dan gaat het niet alleen om leden van CM Gezondheidsfonds of patiënten van het Wit-Gele Kruis, de zorgcentrale wil slimme oplossingen bieden voor alle mensen met een zorg- en ondersteuningsnood. We bouwen een pluralistisch initiatief uit waar elke Vlaming en Brusselaar terecht kan.

Expertise bundelen

Elke zorgvraag is anders’, weet Bart De Ruysscher, directeur van CM Vlaanderen. ‘Met onze nieuwe zorgcentrale bieden wij oplossingen op maat waarbij we een persoonlijke aanpak combineren met state-of-the-art-technologie. Door de krachten te bundelen kunnen we nog beter inspelen op de voortdurende innovaties in de sector en garanderen we een sterke dienstverlening.’

Het Wit-Gele Kruis en CM Gezondheidsfonds slaan de handen in elkaar. Het Wit-Gele Kruis brengt zijn professionele dienstverlening en jarenlange ervaring als continu bereikbare zorgcentrale in. CM neemt als grootste gezondheidsfonds in Vlaanderen al jaren de lead in een proactieve en preventieve aanpak voor de gezondheid en het welzijn van de Vlaming en in een kwaliteitsvolle en veilige organisatie van de thuiszorg. Een betere levenskwaliteit voor iedereen, is iets waar de organisaties elkaar vinden.

Omwille van het wederzijds vertrouwen in elkaars expertise besluiten het Wit-Gele Kruis en CM Gezondheidsfonds hiervoor samen te werken. Gisteravond hebben ze daarover een overeenkomst ondertekend. Zowel CM als het Wit-Gele Kruis hebben vandaag al een zorgcentrale. Beide partners starten meteen met de voorbereidingen voor de nieuwe nog performantere eengemaakte zorgcentrale om uiterlijk begin 2021 operationeel te zijn. Tot dan kunnen mensen met zorgvragen terecht bij de bestaande centrales van CM en het Wit-Gele Kruis, in alle provincies. 

In de toekomst kunnen ook andere partners meestappen in het initiatief. ‘Het is onze droom dat mensen met vragen naar dergelijke zorgondersteuning, steeds bij ons terecht kunnen en dat deze eengemaakte zorgcentrale een breed Vlaams draagvlak en partnerschap mag kennen’, besluiten Dirk Broos en Bart De Ruysscher.

 

Voor meer info:
Marie Landsheere, persverantwoordelijke Wit-Gele-Kruis, 0497 78 25 04
Dieter Herregodts, persverantwoordelijke CM, 0475 86 36 71

© 2019 Wit-Gele Kruis