Wit-Gele Kruis gebruikt slimme sensoren om ergonomischer te werken
Als thuisverpleegkundige voer je heel gevarieerde zorgen uit tijdens je ronde en kom je ook in diverse thuissettings terecht. Bij de ene patiënt zijn er al wat meer hulpmiddelen aanwezig dan bij de andere patiënt, of mogelijkheden om ergonomisch te werken. Momenteel testen verschillende thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis slimme wearables om meer inzicht te krijgen in hun werkhouding om zo preventief rug-, nek- of andere klachten te kunnen voorkomen.
Proactief inzetten op ergonomie
Verpleegkundigen hebben fysiek best een belastende job. Ze voeren zorgen op verschillende hoogtes uit, nemen uiteenlopende houdingen aan om de patiënt te kunnen verzorgen, helpen soms bij het tillen of manoeuvreren van een patiënt, … Door fysieke overbelasting vergroot het risico op blessures en uitval van medewerkers en komt bijgevolg de continuïteit van de zorg onder druk te staan.
Inzetten op een duurzaam ergonomiebeleid om fysieke belasting te verminderen en zorgmedewerkers maximaal te ondersteunen bij de uitvoering van hun job is dan ook een must voor zorgorganisaties. Ook bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen wordt volop ingezet op ergonomie, onder meer door een uitgebreide ondersteuning via referentieverpleegkundigen of het sensibiliseren van patiënten om de nodige hulpmiddelen in huis te voorzien. Via het project ERGOWise gaan we nog een stapje verder en proberen we nog meer in te zetten op proactieve ondersteuning.
Samen met Spinewise en Ergo Support zetten we als eerste thuiszorgorganisatie wearables in om houding en beweging te meten tijdens het werk. Dit gebeurt door realtime feedback te geven bij niet-ergonomische houdingen. Deze technologie wordt in eerste instantie vrijwillig ingezet bij 30 voltijdse zorgmedewerkers in verschillende diensten. Met de inzichten gaan we actief aan de slag om te leren van elkaar om op die manier een duurzaam ergonomiebeleid te ontwikkelen.
Collega Anne-Sophie Van Holm, thuisverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “De sensoren zorgen ervoor dat ik bewuster ben van mijn houding. Je kent als verpleegkundige wel de ergonomierichtlijnen, maar uit routine neem je toch soms bepaalde houdingen aan die minder goed zijn voor je lichaam. Zo kantelde ik bijvoorbeeld onvoldoende mijn bekken tijdens bepaalde zorghandelingen. Het fijne aan dit systeem is dat we onmiddellijk feedback krijgen tijdens het werk en je ook wekelijks een overzicht kreeg over je meest gebruikte houdingen en aandachtspunten. Ik vond het alvast heel leerrijk om op die manier mijn eigen lichaam en manier van werken nog beter te leren kennen.”
Ergonomiebeleid
Het ERGOWise -project past in het bredere ergonomiebeleid van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, dat inzet op meer preventie en ondersteuning van zorgpersoneel.
In samenwerking met Spinewise en Ergo Support analyseerde het Wit-Gele Kruis de huidige werkprocessen en verbeterpunten. Medewerkers ontvangen tijdens het project tips en tricks om zelf hun "core-stabiliteit" te verbeteren, zodat ze beter gewapend zijn tegen fysieke overbelasting. Op basis van de inzichten uit dit project zullen er nog extra initiatieven komen om lichamelijke klachten op de werkvloer verder te verminderen.

Collega Marleen D’haene, referentieverpleegkundige ergonomie bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Ik vind dit project vooral interessant omdat we zo rugklachten kunnen vóór zijn. Als referentieverpleegkundige ergonomie ga ik soms wel eens mee op pad met een collega, maar vaak gebeurt dit als de eerste klachten zich al manifesteren. Door deze metingen kunnen we ook meer gericht aandachtspunten bespreken tijdens begeleidingen. Ook wanneer collega’s later deze wearables dragen bij de zorg voor een nieuwe patiënt of in een gewijzigde zorgsituatie krijgen ze een signaal wanneer hun houding niet helemaal goed is en kunnen ze teruggrijpen naar eerder gegeven tips & tricks. Het is bovendien ook wel mooi om te zien dat patiënten interesse hebben in de wearables die we nu aan het uittesten zijn, zij vinden het leuk om te zien dat we als organisatie bezig zijn met ergonomie en zorg dragen voor onze medewerkers. Dit komt uiteindelijk ook hen ten goede.”
Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.
Praktisch
Meer info via
Sofie Vanneste (sofie.vanneste@wgkwvl.be, 0477/17.34.74), verantwoordelijke communicatie & marketing bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.