URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/wit-gele-kruis-limburg-investeert-technologie-van-de-toekomst-persbericht
Patiënte Elisabeth (Lieske) met haar medicatiedispenser Patiënte Elisabeth (Lieske) met haar medicatiedispenser

Wit-Gele Kruis Limburg investeert in technologie van de toekomst (persbericht)

Vraag naar zorgtechnologie thuis stijgt

Mensen de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving te blijven wonen, met de nodige levenskwaliteit. Dat is de doelstelling van het Wit-Gele Kruis en daarom blijven wij inzetten op innovatie in de eerste lijn. ‘De vraag naar zorgtechnologie thuis stijgt omdat zowel de patiënten als de zorgverleners merken dat dit heel wat voordelen kan opleveren’, zegt Brenda Aendekerk, projectcoördinator Zorginnovatie van het Wit-Gele Kruis Limburg.

Medicatiebox

De medicatiebox is bijvoorbeeld een geavanceerde variant van de pillendoos. Deze medicatiebox geeft een alarmsignaal als het innametijdstip nadert. ‘Voor wie verstrooid of vergeetachtig is, is dit een geruststellend idee. De medicatiedispenser kan aangesloten worden op een personenalarm. De gebruiker krijgt dan een telefonische reminder via onze zorgcentrale.’ De technologie van het personenalarm was indertijd vernieuwend, ondertussen is ze een onmisbaar hulpmiddel waaraan diverse verbeteringen en uitbreidingen werden toegevoegd zoals de mobiele alarmering of de koppeling met diverse detectoren (bijv. rookmelder of CO-detector).

Telemonitoring

Er bestaan al heel wat technologieën in de praktijk die het mogelijk maken om een patiënt op afstand op te volgen. ‘We experimenteren met het meten van gewicht, bloeddruk, glycemie, … thuis. Waar nu de verpleegkundige haar metingen manueel in het patiëntendossier ingeeft, kunnen in de toekomst de cijfers automatisch doorgestuurd worden. De arts kan de gegevens dagelijks of wekelijks raadplegen en de beste behandeling bepalen. Bij ons verloopt dit via het systeem mijnWGK.’

Medicatiebox open

Voordelen

Niet enkel het verblijven in de vertrouwde thuisomgeving is een voordeel voor de patiënt, maar hij krijgt ook meer controle over zijn eigen gezondheid. Hij moet niet meer steeds wachten op de komst van een verpleegkundige, maar kan zijn dag beter indelen.

‘Daarnaast kunnen we de behandeling en therapietrouw van de patiënt beter op punt stellen. Veel mensen moeten hun huisarts nog maar zien en hun bloeddruk schiet de hoogte in. Hierdoor worden vertekende metingen geregistreerd. Door op een eenvoudige manier de metingen door de patiënt of mantelzorger zelf te laten uitvoeren, krijg je een betrouwbaarder resultaat. De medicatie kan zo accurater voorgeschreven worden.’

Financiering

Het Wit-Gele Kruis zoekt actief naar de financiering van innovatieve technologieën. Nochtans betalen ze zichzelf terug. Onderzoek toont aan dat zorgtechnologieën de nood aan doktersbezoeken of ziekenhuisopnames kunnen uitstellen of zelfs vermijden. Daarom is het belangrijk dat hier een duidelijk en breed kader voor ontwikkeld wordt.

‘Alle innovaties die we onderzoeken, bekostigen we met eigen middelen en subsidies.  Zodra je ze wil implementeren, lopen we vast op de financiering en dus de betaalbaarheid voor de gebruiker. Daarom vragen we ook aan de overheid om hierover een duidelijk standpunt in te nemen. Dat zou heel wat vragen wegnemen bij de patiënten en de mantelzorgers.’

Niaz-accreditatie

Het investeren in telemonitoring kadert binnen de accreditatie die het Wit-Gele Kruis Limburg behaalde bij het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Dit label garandeert dat de Wit-Gele Kruispatiënt kan rekenen op een deskundige, kwalitatieve en veilige zorg én dat de organisatiecultuur gericht is op continue verbetering. Het Wit-Gele Kruis Limburg is de eerste dienst voor thuisverpleging die dit kwaliteitslabel behaalt.

Info

Brenda Aendekerk

Projectcoördinator Zorginnovatie Wit-Gele Kruis Limburg

0492-74 39 02 - brenda.aendekerk@limburg.wgk.be



Ann Vanloffelt

Communicatiemanager

089-36  00 78 | 0496-19 42 44 - ann.vanloffelt@limburg.wgk.be

 

Download hier het persbericht (PDF)

Contactgegevens voor pers
Terug naar overzicht