Mondmaskers en schorten reinigen Mondmaskers en schorten reinigen

Wit-Gele Kruis Limburg reinigt zelf mondmaskers en schorten (persbericht)

Capaciteit van 15.000 mondmaskers per week

Wit-Gele Kruis Limburg gaat zelf instaan voor het ontsmetten en hergebruiken van mondmaskers en schorten op grote schaal. In hun nieuwe afdeling in Bilzen voorzien ze twee decontaminatieruimtes van 20 en 70 m³. Hierdoor kunnen ze tot 15.000 mondmaskers per week ontsmetten en hergebruiken. Op die manier is er voldoende capaciteit om ook andere zorgverleners en zorginstellingen te ondersteunen in het reinigen van hun materiaal. “Met deze innovatie bereiden we ons voor op een mogelijke tweede golf van het coronavirus”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg.

Wit-Gele Kruis Limburg pioniert op het vlak van ontsmetten en hergebruiken van mondmaskers en beschermschorten. Het was de eerste organisatie om een ontsmettingscontainer van het ontsmettingsbedrijf GreenX uit Houthalen-Helchteren te testen om op grote schaal FFP2-maskers te steriliseren en hergebruiken. Het onderzoek van de firma IBEVE (zusterorganisatie van de externe dienst voor Veiligheid en Gezondheid op het werk IDEWE) bevestigt dat de decontaminatie geen invloed heeft of de werking van de geteste mondmaskers. Zelfs na vijf maal decontamineren blijven de eigenschappen van de maskers ongewijzigd. 

Twee decontaminatieruimtes

Maar de organisatie gaat nu een stap verder met de opstart van een eigen decontaminatieruimte. Momenteel wordt er gewerkt aan de verhuis van de afdeling Bilzen. In hun nieuwe gebouw (Tongersestraat 58) wordt een losstaand bijgebouw ingericht als decontaminatieruimte met 2 aparte ruimtes van 20 en 70 m³. “In deze ruimtes worden onze mondmaskers opgehangen aan waslijnen”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg. “Het Phileas toestel dat zorgt voor de decontaminatie, wordt in het midden van de ruimte geplaatst. Een droge mist van waterstofperoxide doodt de bacteriën, gisten en schimmels. Op deze manier is het mogelijk om 15.000 maskers per week (3.000 maskers/dag) te ontsmetten en hergebruiken.”

Kostenbesparend en duurzaam

Daarnaast is er ruimte voor het ontsmetten en hergebruiken van beschermschorten met een capaciteit van 380 schorten per dag. “Niet onbelangrijk aangezien deze schorten momenteel erg schaars zijn, met vaak levertermijnen van 3 tot 4 maanden. Momenteel werken we hiervoor samen met wielerkledingproducent Bioracer uit Tessenderlo. Zij kunnen doorlopend stevige kwaliteitsvolle schorten leveren die geschikt zijn om meermaals te decontamineren.”

Wit-Gele Kruis Limburg heeft voor de komende periode een voldoende voorraad aan FFP2-maskers en beschermschorten, maar denkt met deze installatie vooral aan de lange termijn. “We zoeken naar oplossingen die ons in staat stellen om in de toekomst flexibel en wendbaar met dergelijke uitdagingen om te gaan. Bovendien is deze werkwijze ook kostenbesparend en duurzaam. Momenteel gebruiken we ongeveer 3.000 FFP2-maskers per week. Dit betekent dus dat we nog heel wat capaciteit hebben om ook andere zorgverleners en zorginstellingen te ondersteunen in het ontsmetten en hergebruiken van hun maskers. Hierover lopen al een aantal gesprekken.” 

Info

Johan Peeters

Adviseur strategisch beleid

0476-55 27 22 - johan.peeters1@limburg.wgk.be 

Terug naar overzicht