URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/wit-gele-kruis-limburg-start-midden-2025-met-werken-aan-nieuwe-hoofdgebouw-hasselt

Wit-Gele Kruis Limburg start midden 2025 met werken aan nieuwe hoofdgebouw in Hasselt

Focus op duurzaamheid, toegankelijkheid en het welzijn van medewerkers en bezoekers 

Wit-Gele Kruis Limburg verhuist zijn hoofdzetel van de Welzijnscampus in Genk naar het voormalige CM-gebouw aan de Prins-Bisschopssingel. Na een grondige studie- en aanbestedingsprocedure heeft de organisatie gekozen voor het consortium rond TM Groep Van Roey-Artem om het gebouw ingrijpend te renoveren. In de zomer van 2025 wordt gestart met de eerste stripwerken zodat het gebouw eind 2026 opgeleverd kan worden. Begin 2027 verhuizen we naar onze nieuwe, duurzame, groene en toegankelijke hoofdzetel. De kostprijs van de renovatie bedraagt 17,5 miljoen euro.

Twee jaar geleden kocht Wit-Gele Kruis Limburg het voormalige hoofdgebouw van de CM en binnenkort starten de eerste stripwerken. “Het lijkt op die manier misschien alsof we hebben stilgestaan, maar niets is minder waar”, zegt Nyree Claes, voorzitter Wit-Gele Kruis Limburg. “We hebben ons grondig voorbereid in dit dossier, zowel intern als extern bevraagd wat onze noden zijn zodat we zeer gericht konden zoeken naar een geschikte partner. Na een marktbevraging hadden zich zes consortia kandidaat gesteld en uiteindelijk beantwoordde TM Groep Van Roey-Artem het best aan de vooropgestelde gunningcriteria.” Dit consortium bestaat uit dbv Architecten, aannemers Artem en Van Roey, onderhoudsbedrijf Van Roey Services en studiebureau Enerdo.

Virtueel bouwen

De TM Groep Van Roey-Artem voert het project uit volgens het ‘Design & Build’-principe (aangevuld met optionele onderhoudsdiensten) waarbij zij met de wensen en eisen van Wit-Gele Kruis Limburg aan de slag gaan. “Dit betekent onder meer het indienen van een bouwaanvraag, het verkrijgen van een omgevingsvergunning en uiteindelijk het strippen en renoveren van het gebouw”, zegt Frederick Valkenborgh, technisch directeur van Artem. “In tussentijd zitten we niet stil en gaan we het gebouw volledig virtueel bouwen in 3D-model waarin alle onderaannemers, architecten, maar ook het Wit-Gele Kruis betrokken worden. Dit zorgt ervoor dat we erna snel en efficiënt kunnen renoveren. Het is de bedoeling om in de zomer van 2025 te starten met de eerste werken om eind 2026 klaar te zijn.”

Open huis

Het gebouw met vier verdiepingen wordt volledig gestript en gerenoveerd volgens strenge duurzaamheidsnormen. “De eigenheid en structuur van het voormalige CM-hoofdkantoor blijven behouden, maar we gaan het open trekken voor bezoekers en medewerkers”, zegt Stefaan Vanheeswyck, architect vennoot van dbv architecten. “De herkenbare balkons gaan we bewust hergebruiken, maar opfleuren met de nodige beplanting. De toegang naar het onthaal gaan we verruimen en toegankelijker maken. Eenmaal je binnenkomt, kom je terecht in een grote open ruimte waarbij het marktplein op het gelijkvloers het scharnier is dat alle ruimtes en verdiepingen met elkaar verbindt.”

Concreet komen er op het gelijkvloers, naast het onthaal en het marktplein, ook nog de logistieke medewerkers en de afdeling Hasselt. Deze afdeling omvat de regio Herkenrode (Hasselt, Diepenbeek, Kortessem, Zonhoven, Alken en Herk-de-Stad). Naast de leidinggevenden van de afdeling is er ook plaats voor vergaderruimten en een verpleegpost waar patiënten terechtkunnen voor hun zorg. De eerste verdieping is verder toegankelijk voor het brede publiek en zal onder meer ingericht worden met opleidingslokalen, een heus expertisecentrum, een skills lab en een open cafetaria met break out ruimte. 

Future proof organisatie

“Op deze manier kunnen we future proof werken en opleidingen geven in een setting die gelijkwaardig is aan de thuisomgeving bij een patiënt”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg. “Deze innovatieve ruimtes en toepassingen kunnen we gebruiken voor zowel interne als externe opleidingen en op die manier hebben we een betere binding met ons grote netwerk. In het meetingcentrum kunnen we bijvoorbeeld symposia organiseren voor 150 personen. Door dit toegankelijk te maken voor iedereen, behouden we dat open gevoel wat belangrijk is voor het welzijn van onze eigen medewerkers. Op de tweede verdieping komt de kantoorzone voor de medewerkers van de provinciale hoofdzetel, maar wel met zicht op het marktplein en de opleidingsruimten. We werken met kleinere werkplekken via het principe van flex desks maar met het nodige comfort. Voor de 180 medewerkers die mee verhuizen, zal een warme en transparante sfeer heersen.”

Naast het uitnodigende, open en warme gevoel wordt er ook veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het gebouw. “Onze aanpak gaat uit van een doorgedreven renovatie, circulair en duurzaam met een gevoelige verhoging van de energiezuinigheid”, zegt Pieter Driesen, commercieel manager van Artem. “We zetten maximaal in op het hergebruik van materialen zoals de zonnepanelen, maar ook de 3-dubbele beglazing. En werken aan de duurzaamheid met isolatie, warmtepompen en geothermie.” 

Het derde en laatste verdiep blijft voorlopig leeg staan. “Deze ruimte zullen we casco voorzien voor potentiële huurders”, zegt Peter Borgs, financieel, logistiek en administratief directeur van Wit-Gele Kruis Limburg. “We hebben in de plannen een aparte toegang voorzien voor mogelijke huurders van dit verdiep. We zoeken naar partners met een link in de sector van zorg, welzijn en innovatie. Dat zorgt voor synergie en mogelijke partnerships met onze medewerkers. Ik denk bijvoorbeeld aan potentiële innovatieve start-ups, scholen of bepaalde zorginstanties.”

Contactgegevens voor pers
Terug naar overzicht