URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/wondzorg-meer-dan-ooit-een-kwestie-van-samenwerken
Wondzorg Wondzorg

Wondzorg, meer dan ooit een kwestie van samenwerken

Antwerpen

Bijna 2,5 jaar geleden werd de nieuwe nomenclatuur wondzorg ingevoerd. Welke impact heeft deze wijziging gehad? En wat kan u als huisarts van ons als thuisverpleegkundigen verwachten? 

Nieuwe nomenclatuur wondzorg

Sinds december 2022 is de nieuwe nomenclatuur wondzorg van kracht, gebaseerd op het Koninklijk Besluit van 27 oktober 2022. Deze wijziging had als doel de opvolging van wondzorg efficiënter te laten verlopen, zonder aan de zorgkwaliteit te raken. Dit moest gerealiseerd worden door onder meer een herziening van de wondzorgclassificatie en een versterkte samenwerking en communicatie tussen zorgverleners.

Wel of geen voorschrift?

Wondzorg wordt onderverdeeld in vijf categorieën:

  • verzorging van de geheelde stoma
  • eenvoudige wondzorg
  • complexe wondzorg
  • weesgevallen, zeldzame en complexe situaties
  • toezicht op verband

Voor wondzorg die valt onder de B1-handelingen is geen voorschrift van de behandelende arts meer vereist. Voor B2- en C-handelingen blijft een voorschrift van de arts noodzakelijk. Hierbij een overzicht van de wondzorgen waarvoor een voorschrift vereist is:

Zorgcodes

In de praktijk blijkt het waardevol om de arts bij de opstart van het wondbehandelingsplan te betrekken. Dit stelt ons in staat om onderling in dialoog te gaan.

Als arts 24/7 op de hoogte

De regelgeving verplicht de thuisverpleegkundige om op regelmatige basis specifieke gegevens digitaal te delen:

Binnen 5 dagen

Wondzorg melden aan arts (inclusief TIME en foto tijdens eerste verbandwissel) bij opstart van wondzorg.

Om de 14 dagen

TIME en foto ter beschikking stellen bij iedere wondzorg.

Ten minste na 6 weken

Bijkomend advies vragen aan referentieverpleegkundige of arts bij complexe wondzorg.

Na elke periode van 6 weken

Status van de wonde melden aan arts (automatisch via mijnWGK) bij verlenging van zorg.

Wit-Gele Kruis van Antwerpen gebruikt hiervoor mijnWGK. U heeft als arts via dit platform 24/7 toegang tot up-to-date informatie over uw patiënten met een wonde. Naast ons wondbehandelingsplan stellen we hier ook de wondevaluaties, inclusief foto's, ter beschikking. Bekijk hier enkele voorbeelden van onze wondzorgdossiers in mijnWGK:

Referentieverpleegkundigen wondzorg

Binnen de 42 dagen na de opstart van de wondzorg moet er verplicht een consultatie door de behandelende arts (telefonisch of fysiek) of een bezoek van de referentieverpleegkundige wondzorg doorgaan. Afhankelijk van de doelstelling en status kunnen aanvullende consultaties of bezoeken noodzakelijk zijn.

Binnen Wit-Gele Kruis van Antwerpen heeft elke lokale afdeling een of meerdere referentieverpleegkundigen wondzorg. Zij bieden vanuit hun expertise en binnen een holistisch kader ondersteuning aan collega-verpleegkundigen en artsen.

Referentieverpleegkundigen wondzorg

Door in dialoog te gaan met de arts, ontwikkelen we op basis van het TIME-C.D.S.T.-model een gepersonaliseerd wondbehandelingsplan. Dit plan combineert onder andere medische expertise voor het behandelen van comorbiditeiten met een lokaal wondbehandelingsplan, en dit binnen een interprofessioneel kader.

Meer info?

Wil u na het lezen van dit artikel graag meer informatie? Neem dan contact op met Hilde Claessen, stafmedewerker wondzorg en stomazorg binnen Wit-Gele Kruis van Antwerpen: 0497 51 93 99 – hilde.claessen@wgkantwerpen.be.

Terug naar overzicht