Zorgpad hartfalen vermindert aantal heropnames

Limburg

Wit-Gele Kruisverpleegkundige en zorgpadbegeleider Monique Reenaers zette samen met Marita Houbrechts (hartfalenverpleegkundige Jessa Ziekenhuis) het transmuraal zorgpad hartfalen op. Deze samenwerking tussen ziekenhuis en thuiszorg zorgt voor een daling van het aantal heropnames.

Het doel van het zorgpad is om patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest voor hartfalen te volgen in de thuiszorg. Monique Reenaers: ‘Eerst werd er geen informatie uitgewisseld en wisten we in de thuiszorg niet of een patiënt hartfalen had. Nu kunnen wij de patiënt in de thuissituatie volgen. Is hij bijvoorbeeld therapietrouw? Ook wordt nu standaard contact opgenomen met de huisarts als het om een hartfalenpatiënt gaat. Dat was voorheen niet zo.’

Meting

Het zorgpad bestaat sinds 2009. Reenaers zette het op vanuit Wit-Gele Kruis Limburg. Ze meet jaarlijks de resultaten en kan daaruit concluderen dat het aantal heropnames sinds de opzet is gedaald.  Reenaers: ‘Vroeger werd 60% van de hartfalenpatiënten binnen het Jessa Ziekenhuis heropgenomen binnen het jaar na ontslag. Sinds het zorgpad er is, konden we dit terugdringen naar 37%’. Een mooi resultaat dat enkel bereikt kan worden dankzij de goede samenwerking tussen het ziekenhuis, de huisarts en het Wit-Gele Kruis!’

Andere ziekenhuizen

Met het ZOL (Genk) en het ZMK (Maaseik & Bree) is er een tijdje terug een soortgelijk zorgpad opgestart. Daarnaast zijn er volop contacten met andere ziekenhuizen om te kijken of ook we ook daar intensiever kunnen samenwerken op het vlak van hartfalen.

Vragen?

Wil je meer weten over het zorgpad hartfalen? Dan kan je altijd terecht bij zorgpadbegeleider Monique Reenaers via monique.reenaers@limburg.wgk.be.

Terug naar overzicht