Zorgrobot Tessa helpt mensen langer thuis te wonen

22 augustus 2022

“Goedenavond Maria, heb jij je medicatie al genomen?”

Tessa is een minirobot in de vorm van een bloempot. Ze gebruikt spraakboodschappen om mensen thuis te helpen. Ze geeft herinneringen aan bijvoorbeeld medicatie en een aankomend bezoek van een verpleegkundige. De minirobot kan ook persoonlijke herinneringen, zoals een verjaardag, doorgeven. Dankzij deze technologie verhoogt de zelfredzaamheid en zijn patiënten meer betrokken. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen start een proefproject met deze nieuwe zorgtechnologie.  

Onmisbaar voor Maria

Maria (91) uit Broechem heeft thuis gezelschap van zorgrobot Tessa. Zij deelt haar ervaring: “Tessa is aangenaam gezelschap. Ze helpt me denken aan mijn medicatie bij het avondeten. Dan vraagt ze of ik mijn medicatie genomen heb. Als ik ja zeg, dan antwoordt ze ‘Super, goed bezig!’. Dankzij Tessa vergeet ik niets meer. Ze knipoogt naar mij en ik praat wel eens tegen haar. Ik kan haar niet meer missen.”

Programmeren is kinderspel

De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis staan in voor de programmatie van Tessa en de opvolging. Dorien is de verpleegkundige van Maria. Ze legt het verder uit: “Programmeren is echt kinderspel. Ik kan het doen via mijn elektronisch verpleegdossier of een laptop. Bij Maria gebruiken we Tessa voor haar medicatie. Ik heb ook een patiënt met een klever voor zijn hart en een patiënt die door Tessa gewekt wordt. Het is zo’n eenvoudig systeem, maar toch heeft het een groot effect. Ook mantelzorgers kunnen persoonlijke boodschappen toevoegen, zoals een afspraak bij de kapper of een verjaardag van een familielid.”

Investeren in innovatie
Momenteel staat Tessa bij twaalf patiënten van Wit-Gele Kruisafdeling Zoersel-Schilde. In totaal heeft het Wit-Gele Kruis 25 zorgrobots ter beschikking. Directeur kwaliteit en projecten Ann Proost legt uit: “Tessa helpt om patiënten meer te betrekken bij hun zorgproces. Dankzij Tessa kan een zorgbezoek vlotter verlopen. Soms wordt een bezoek van een verpleegkundige zelfs overbodig, denk maar aan bezoeken in functie van medicatie-inname. We volgen de resultaten nauw op. Wat is de meerwaarde voor onze patiënten en collega’s? Wat zijn de mogelijkheden om Tessa te financieren? Afhankelijk daarvan gaan we met het project verder en kunnen we ook in andere afdelingen starten.”

__________________

Meer info

Stien Van Peer – Medewerker communicatie
014-24 24 42 – 0477-58 56 97 - communicatie [at] wgkantwerpen.be

© 2023 Wit-Gele Kruis